Германия повдигна обвинения срещу двама бивши служители на сирийските служби в престъпления срещу човечеството, обявиха от федералната прокуратура, цитирани от "Гардиън".

Двамата мъже са арестувани в германската столица Берлин и южната провинция Баден-Вюртемберг през февруари при координирана операция на германската и френската полиция.

Единият от мъжете е обвинен в 59 убийства, както и в изнасилване и сексуално престъпление, а другият е обвинен в съучастничество в престъпление срещу човечеството.

Двамата мъже са навлезли в Германия като бежанци през юли 2014 г. и август 2018 г.

Германските власти разглеждат случаите чрез правния принцип универсална юрисдикция, който позволява наказателно преследване в една страна, дори и ако престъпленията са извършени в друга държава.

Съществени доказателства срещу мъжете са събрани в резултат на фотоизложба в централата на ООН в Ню Йорк през март 2015 г., при която бяха показани телата на хиляди жертви на изтезания и лични показания. Снимките са откраднати от бивш служител на сирийската военна полиция, който е избягал с тях през 2013 г.