Полицията в Берлин е упълномощена да се справя с протестиращи, носещи значки, наподобяващи жълтата "Юденстерн" (звезда на евреите) и други символи, свързани с нацистката ера, по време на демонстрации срещу ваксини или други пандемични ограничения, съобщава "Гардиън".

Според вътрешна актуализация на комисаря по антисемитизма на берлинската полиция, "използването на адаптирани "еврейски звезди" по време на събирания вече може да се приеме като основно нарушение на обществения ред".

Полицията в германската столица е инструктирана да документира, премахва и конфискува значки с жълта звезда, които някои германски антиваксъри носят с думите "неваксиниран", за да се направи паралел между съвременните правителства и третиране на онези, които отказват да се ваксинират срещу Covid-19 и системното стигматизиране на еврейските граждани в нацистката ера.

Вътрешната бележка на полицията пояснява, че носенето на синьо-бялата звезда на Давид, класифицирана като чисто религиозен символ, остава законно по време на демонстрации.

Освен това полицията е инструктирана да предприеме действия срещу други аналогии, които омаловажават Холокоста, които трябва да бъдат класифицирани като форми на "вторичен антисемитизъм".

Насоките следват решение на окръжен съд в Берлин, което влезе в сила миналия октомври, когато 56-годишен мъж бе осъден за "подбуждане към омраза" заради публикация във Facebook, която показва жълтата звезда, отпечатана с думите "неваксиниран". 

Като възможен знак, че Берлин вече действа съгласно насоките, жена, носеща плакат с надпис "Спрете този геноцид", бе задържана от полицията на митинг срещу ваксините пред Бундестага в сряда следобед.

Берлинската полиция съобщи, че нейни служители са задържали за кратко жена и са взели нейните данни за подбуждане към омраза, понятие в германското наказателно право, което също се отнася до отричането на Холокоста.

В германския парламент за първи път обсъждаха в сряда мандат за универсална ваксина, който според някои политици ще бъде необходим инструмент за спиране на по-нататъшните възраждания на вируса. Около 73% от населението на Германия се счита за напълно ваксинирано срещу Covid-19.

В Канада: Антиваксърите са незаменима мотивация за фашисти в Европа, САЩ и Канада

В Канада: Антиваксърите са незаменима мотивация за фашисти в Европа, САЩ и Канада

"Култивират извратено чувство на плебейска гордост", промотират протести с изявления - "Моята свобода струва повече от вашия живот", "Пожертвайте слабите", "Лекари и медицинските сестри, ще бъдат съдени като военни престъпници"