Германия затваря една от седемте си ядрени централи като част от план за прекратяване производството на атомна енергия до края на 2022 г., информира АП.

Операторът EnBW обяви, че ще извади АЕЦ Филипсбург от мрежата в 19,00 часа днес. Разрешителното на централата изтича в полунощ.

Според плана за "енергиен преход" на Германия държавата ще замени изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници през следващите десетилетия. Правителството се съгласи по-рано тази година да спре производството на електричество от захранвани с въглища централи до 2038 г.

Поддръжници на атомната енергия предупреждават, че спирането на централите ще заплаши енергийната сигурност на Германия, което прави страната по-зависима от въглища и газ, както и от внос на електричество от съседни страни, които все още използват атомна енергия.

През първите 6 месеца на годината 47% от електричеството в Германия е от възобновяеми източници. Атомната енергия представлява 13%, според Fraunhofer Institute.

1468-мегаватовият реактор, който ще бъде спрян, работи от 1984 г. Разположен е на 100 километра южно от Франкфурт до границата с Франция.

По-старият реактор в същата централа беше спрян през 2011 г.

По-рано този месец съседна Швейцария спря 47-годишен реактор.

В понеделник Швеция спря един от четирите си реактора в най-голямата централа в страната след повече от 40 г. работа.