Шумна сутрин за живеещите в Германия. В 11,00 часа местно време Германия тества системите за ранно известяване - всичко от сирените до изпращане на съобщения на мобилните телефони. Тестът продължи 20 минути, информира "Дойче веле".

За първи път Германия провежда подобно изпитание от обединението си през 1991 г.

Според Федералното бюро за гражданска защита и помощ целта е била изпитване на системите за предупреждение в Германия и подготвяне на населението какво да прави в случай на национално извънредно положение.

От една страна това е свързано с провеждане на технически тест на системите за ранно известяване. От друга страна ние искаме да накараме населението да обърне внимание на деня за предупреждение. Искаме да разберат какво представляват предупредителните сигнали, такива като сирени, коментира Кристоф Унгер, шеф на бюрото.

Сирените бяха пуснати за една минута в 11,00 часа.

В страната има около 15 000 функциониращи сирени в сравнение с 80 000 през 1993 г.

Но има най-малко едно място, където сирени не бяха пуснати - Берлин. Сирените в столицата са изоставени от 90-те г. на миналия век.

Телевизионните и радиопредавания бяха прекъснати, докато цифровите знаци на гарите показваха извънредни съобщения. Дигиталните реклами също излязоха с извънредни съобщения.

Съобщения получиха пък тези, които са свалили приложението за ранно известяване NINA, което заработи преди пет години.

Изпитанията са подготовка на населението какво да прави и къде да потърси убежище в случай на национално извънредно положение заради наводнения, земетресения, пожари и други природни бедствия, както и спиране на електрозахранването, радиоактивни емисии и ядрена заплаха.

Министерството на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия публикува насоки, за да информира населението за различния тон на сирените и какво сигнализират.

В бъдеще правителството планира да тества сирените веднъж годишно. Предвижда се да бъде на 10 септември.