Германският канцлер Ангела Меркел иска да удължи коронавирус ограниченията до 15 февруари и да направи задължително носенето на маска в обществения транспорт и магазините. Това се посочва в проекторешение на федералното правителство, видяно от "Ройтерс".

Германия засече нова мутация на коронавируса

Германия засече нова мутация на коронавируса

Произходът й все още не е ясен, установява се дали е по-заразна

В проекта се предлага училищата да останат затворени до средата на февруари и да се увеличи помощта за засегнатите от блокадата фирми. Също се предлага създаване на работна група, която да работи как да се излезе безопасно от рестрикциите.

По-късно днес Меркел ще проведе среща с регионалните лидери за обсъждане на мерки срещу коронавируса.

Преговорите между канцлера и премиерите на 16-те провинции бяха планирани първоначално за 25 януари, тъй като ограниченията изтичат в края на месеца.

Телата се трупат, а градове в Източна Германия не смогват

Телата се трупат, а градове в Източна Германия не смогват

Депутат в Саксония: Купчината тела в Майсен е горчиво лекарство срещу невежеството

Но срещата е организирана днес заради притесненията около появата на нови мутации, които по-лесно се разпространяват, като някои от тях вече са потвърдени в Германия.

Европейската държава затвори училищата, някои магазини, баровете, ресторантите и други от началото на ноември. Също се забраняват срещите с повече от един човек от друго домакинство.

В Германия заговориха за привилегии за ваксинираните срещу COVID-19

В Германия заговориха за привилегии за ваксинираните срещу COVID-19

При това германският външен министър

В Германия има повече от 2,05 милиона случая на коронавирус, от които 47 622 са починали, според данните на Институт "Роберт Кох".

В понеделник здравният министър Йенс Шпан обяви, че на над 34 милиона германци ще им бъдат изпратени ваучери да си вземат маски от аптеките.