Германският външен министър Зигмар Габриел изрази безпокойството си от внезапното ескалиране на напрежението в Персийския залив, след като Саудитска Арабия и други държави внезапно прекъснаха отношения с Катар, съобщава Ройтерс.

Габриел предупреди за опасността от "Тръмпификация" на отношенията в региона.

"Изключително обезпокоен съм от драматичното ескалиране на ситуацията и последиците за целия регион", каза Габриел в интервю за вестник "Ханделсблат" преди срещата си с външния министър на Саудитска Арабия.

Германският дипломат подчерта след срещата си с Адел ал Джубейр, че е изненадан от интензивността на възникналото в Персийския залив напрежение и призова всички страни да работят за прекратяване на кризата.

"Такава Тръмпификация на отношенията един с друг особено опасна е за регион, който вече гъмжи от кризи", поясни министърът пред вестника, имайки предвид коментари на критици за растящата разколна риторика от избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ миналата година.

"Катар очевидно малко или много ще бъде напълно изолиран и екзистенциално атакуван", каза още Габриел и добави, че допълнителна ескалация не е в полза на никого.

"Близкият изток е политическо и военно буре с барут", предупреди Габриел.

Джубейр поясни от своя страна, че арабските държави могат да разрешат спора с Катар помежду си без външна помощ.

"Вярваме, че този проблем може да бъде разрешен от държавите членки на Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив", отбеляза саудитският министър на пресконференцията с Габриел.

Германски представители разкриха, че той е изразил оптимизъм, че кризата може да бъде разрешена бързо.

Според Габриел разногласията могат да отслабят международната коалиция срещу терора. Джубейр смята, че е важно да се избегне още по-голямо ескалиране на ситуацията.

Запитан за политиките на Тръмп в Близкия изток, Габриел заяви, че Германия не подкрепя политиката на "чиста конфронтация" с Иран.

"Последните гигантски оръжейни сделки на американския президент с персийските монархии увеличават риска от нова спирала на въоръжена надпревара. Това е напълно погрешна политика и определено не е политика на Германия", подчерта Габриел пред изданието.

Припомняме, през май Тръмп посети Саудитска Арабия. Вашингтон и Рияд сключиха военна сделка за 110 милиарда долара.