Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан е заявил пред колегите си от ЕС, че Берлин започва преговори за закупуване на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V", съобщиха трима дипломати от Общността, информира "Политико".

Източниците потвърждават информацията, публикувана за първи път от "Ройтерс". Дипломатите заявиха, че Шпан е направил съобщението по време на видеоконференция на здравните министри на държавите членки малко след изявлението на премиера на Бавария Маркус Зьодер пред журналисти, че провинцията разговаря с руски производители за закупуване на 2,5 милиона дози.

ЕС призован за единство за засилване на доверието към ваксината на AstraZeneca

ЕС призован за единство за засилване на доверието към ваксината на AstraZeneca

Призоваваме здравните министри да следват координиран подход

По време на видеоконференцията здравният министър на Малта настоя за общ подход на ЕС и поиска от Комисията да започне преговори за закупуване на "Спутник V", така че целият блок да може да я прилага щом бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, според двама от дипломатите.

Комисарят по здравеопазването Стела Кириакидис обаче категорично е заявила, че Комисията не може да направи това, като е пояснила, че не може да сключи предварително споразумение за ваксина, която вече е създадена и има ограничен капацитет за производство на "Спутник V" в ЕС, според двамата дипломати.

Третият европейски дипломат отбеляза, че коментарите на Шпан показват недоверие към Комисията по отношение на имунизационната програма.