Германската неправителствена организация Sea Eye спира операциите по спасяване на мигранти в Средиземно море от съображения за сигурност, съобщи РИА Новости, позовавайки се на агенция Франс прес.

Както по-рано съобщи Ройтерс, международната организация "Лекари без граници" (MSF) в събота заяви, че спира спасителната си дейност за мигранти в Средиземно море. Причината е в застрашаващите действия на либийската брегова охрана и спънките, които създава в дейността им италианското правителство.

Според Франс Прес, "Лекари без граници" са спрели използването на най-големия кораб в региона заради "атмосферата на нарастваща недоброжелателност за спасителните операции".

Sea Eye в неделя заяви, че "с тъжно сърце" следва примера на "Лекари без граници" след "явната заплаха в отношенията на частните неправителствени организации" от страна на либийското правителство.

Както отбелязва агенцията, в четвъртък Военноморските сили на Либия препоръчаха международните кораби да напуснат зоната за търсене и спасяване край бреговете на страната. Либийските власти подозират благотворителните организации в помощ на нелегалните превозвачи на мигранти.

"При тези обстоятелства няма как да продължат нашите спасителни дейности. Това би било безотговорност към нашите екипажи", заяви основателят на организацията Михаил Бушхойлер.

Либийските власти, които след свалянето на Муамар Кадафи през 2011 година изпаднаха в политически хаос, официално поискаха от Италия помощ по море за съвместната борба с нелегалния превоз на хора от Либия в Европа.

По данни на Международната организация по миграция (IOM), числото на мигрантите, пристигнали от началото на годината по морския път в Европа вече са 111 хил. Души. Почти 85% от тях са в Италия. При това при опит да пресекат Средиземно море са загинали 2360 мигранти.