Германската прокуратура обяви, че повдига обвинения за лъжесвидетелстване на бившия лидер на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" Фрауке Петри, информира Ройтерс.

През миналата седмица Петри напусна партията и влиза в новия парламент като независим депутат.

Фрауке Петри напуска лидерския пост на "Алтернатива за Германия"

Фрауке Петри напуска лидерския пост на "Алтернатива за Германия"

След като вчера обяви, че няма да е част от парламентарната група на партията

Германският обществен прокурор Лоренц Хаасе в източния град Дрезден поясни, че е малка вероятността бързо да бъде внесен случаят срещу Петри, тъй като регионалният съд в града ще трябва да поиска от парламента да свали имунитета на бившия лидер на партията.

Прокуратурата твърди, че Петри е излъгала под клетва пред комисия към саксонския местен парламент относно как предизборната кампания на партията на изборите през 2014 г. в провинцията е била финансирана.

Самата Петри отхвърля обвиненията.

През август регионалният парламент в Саксония свали имунитета на Петри. Но към момента тя ще заеме мястото си в Бундестага, тъй като получава имунитет. Мнозинството депутати в долната камара ще трябва да гласуват за отнемане на имунитета й.

Първото заседание на парламента ще започне на 24 октомври.

Няколко членове от "Алтернатива за Германия" последваха Петри и сега тя планира да създаде нова партия.

"Алтернатива за Германия" спечели 12,6% на федералните избори на 24 септември. Това е първата крайнодясна партия, която влиза в парламента от нацистката ера.