Германски политически партии са станали жертва на кибератаки, разкриват документи, след като разузнаването на Германия обвини Русия в серия операции за шпионаж и саботаж, съобщава „Франс прес”.

Политици и служители от няколко партии са получили мейли със съдържание, че са от щаба на НАТО, но в действителност са съдържали линк, който води до инсталиране на шпионски софтуер в компютрите на тези, които са получили мейла, отбелязват всекидневникът Sueddeutsche Zeitung и местните медии NDR и WDR.

Позовавайки се на експерти в киберсигурността, германските медии информират, че атаките са извършени от подкрепяни от руското правителство хакери в периода 15-24 август.  Атакувани са регионални мрежи на Християндемократическия съюз и федерални офиси на левицата.

Документ, разпространен от Федералната служба за информационна сигурност, видян от „Франс прес”, предупреждава депутатите за атаките.

На фона на американската ситуация е важно за мен да защитя партиите от шпионаж, каза шефът на службата пред Sueddeutsche Zeitung. Той има предвид серията от кибератаки срещу американските демократи тази година. От кампанията на Хилари Клинтън обвиняват Русия за хакерските атаки.

Федералната служба за информационна сигурност се страхува, че хакерите могат да разкрият секретна информация на партиите, за да повлияят на общественото мнение преди парламентарните избори през 2017 година.

През май разузнаването на Германия обвини Русия в международен кибершпионаж.