Срещата на върха за бежанците не успя да излезе от безизходицата между федералните, провинциалните и местните власти на Германия, удължавайки това, което според мнозина е несъстоятелна ситуация. Германия е приела повече от 1,2 милиона бежанци през 2022 г., пише "Дойче веле".

В четвъртък министърът на вътрешните работи Нанси Фейзър предложи повече федерални имоти за настаняване на бежанци, предложи нов работеща структура за сътрудничество и предложи провеждането на друга среща на върха през пролетта.

Тя обаче не предложи допълнителна финансова подкрепа за провинциите, градовете и общините в Германия, като подчерта, че правителството ще се придържа към 2,75 милиарда евро, които вече е обещало тази година.

Това не мина добре. "Настроението в страната заплашва да се преобърне", каза Петер Бойт, министър на вътрешните работи на централната германска провинция Хесен, след срещата в Берлин.

Райнхард Загер, ръководителят на германската асоциация на окръзите, нарече срещата разочарование и разкритикува отсъствието на канцлера Олаф Шолц от срещата на върха.

"Спешно се нуждаем от облекчение сега", каза Сейгър.

Трудни времена за общностите

Когато питат кмета на Билефелд Пит Клаузен как градът му се справя с приемането на украински бежанци, той остава спокоен. Ситуацията е по-добра, отколкото биха показали настроенията, смята политикът социалдемократ. Неговият град в западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия има около 340 000 жители - 4000 от които са бежанци, бягащи от руската инвазия в Украйна.

"Голям град като Билефелд може лесно да се справи с това", казва Клаузен.

Повече от половината от тези бежанци живеят при роднини или познати, казва той; вече никой не трябва да спи във физкултурен салон. Почти всички деца са настанени в детски заведения и училища, казва той. "По принцип системата е поела всички и ги е настанила. Първите пристигащи вече имат работа" и са продължили живота си, добавя Клаузен.

В Германия има около 11 000 големи и малки градове. Само малцина могат да съобщят за толкова положително преживяване като Билефелд. В допълнение към повече от един милион украински бежанци от войната, около 244 000 търсещи убежище са пристигнали от други места през 2022 г. - главно от Сирия, Афганистан, Турция и Ирак.

Повече от жилищна криза

В Милтенберг, област в Бавария с население от около 130 000 жители, областният администратор на Зелената партия Йенс Марко Шерф изчислява, че е трябвало да приеме повече търсещи убежище, отколкото по време на последния голям прилив на пристигащи през 2015 г. Ограниченията на всички общински услуги са достигнати, казва той и не може да оправдае допълнителното натоварване на системата.

От есента малкото градче трябва да наема жилища, за да настанява бежанци всяка седмица, каза местното правителство пред DW. Но има огромен списък с чакащи за жилище, което принуждава бежанците да живеят в спешни приюти за продължителни периоди от време. В светлината на ситуацията, пред която е изправен градът му, Шерф призова федералното и щатското правителство да "ограничат имиграцията". Точно това се съгласи ЕС на последната си среща на върха: Границите да станат по-строги, а онези, чиито молби за убежище са били отхвърлени, да бъдат депортирани. Това обаче не засяга украинците, които не трябва да преминават през процедурата за кандидатстване за убежище.

Но за други наскоро пристигнали има други опасения. Интеграцията е нещо повече от намиране на място за живеене.

В Линдау, град в далечния юг на Германия, ресурсите стават оскъдни, дори за гражданите на самия град. "Когато бежанците вече не са подходящо настанени и не се грижат за тях, учителите вече не могат да изпълняват задълженията си правилно, липсват възможности за гледане на деца, физкултурните зали вече не са достъпни за училищата или клубните спортове - за да назовем само няколко примера - тогава системата просто е претоварена", казаха местни власти.

Идиличният град на Боденското езеро има население от около 81 000 души и се рекламира със слогана "много близо до рая". Това е една от многото общини, които от седмици спешно искат повече помощ от федералното правителство. Това ще бъде една от основните теми на дискусията на срещата на върха за бежанската политика в четвъртък, водена от германския федерален министър на вътрешните работи Нанси Фейзер.

Берлин се задъхва от украински бежанци, създава 10 000 легла на затвореното летище "Тегел"

Берлин се задъхва от украински бежанци, създава 10 000 легла на затвореното летище "Тегел"

Правителството опитва да разсее притесненията на германските общности и обещава 4,25 млрд. евро до края на 2023 г. за грижа за бежанци

Берлин обеща милиарди помощ

"Няма да ви оставим сами", обеща канцлерът Олаф Шолц. В реч пред германския Бундестаг той увери, че държавните и местните власти ще продължат да получават "милиарди евро, за да гарантират, че новите пристигащи са добре обгрижвани", точно както направиха миналата година.

Видя се обаче, че канцлерът избягва да дава конкретни обещания, въпреки че много райони в Берлин се оплакват, че са затрупани с приемането на повече бежанци.

Според Ханес Шаман, професор по миграционна политика в университета в Хилдесхайм, дали една община може да се справи с увеличаването на броя на бежанците е въпрос на опит.

"Градовете, които създадоха инфраструктура за справяне с бежанците през 2015 г. и след това не ги премахнаха напълно, сега са в по-добра позиция", каза Шаман пред DW.

Белит Онай, кмет на северния град Хановер, потвърди тази теория. "След началото на атаката срещу Украйна успяхме да създадем приемни центрове в, например, изложбени зали (...) в рамките на няколко дни", каза той за DW. Въпреки че описа ситуацията като "предизвикателна", той каза, че тя все още е "в момента управляема чрез непрекъсната работа за увеличаване на капацитета и чрез силно сътрудничество между различни клонове на градската администрация".

Основните препятствия остават на място

През 2022 г. федералното правителство предостави 4000 допълнителни апартамента на украински бежанци. Само около две трети от тях обаче са заети. Останалите са сгради, които отдавна са стояли празни и без например ток и вода. Надяваме се, че те ще станат достъпни в близко бъдеще.

Зелената партия, която управлява в коалиция с лявоцентристките социалдемократи (SPD) и неолибералните свободни демократи (FDP), предложи да се улесни достъпът на бежанците до пазара на частни жилища. Филиз Полат, говорителката на Зелените за миграционната политика в Бундестага, предложи промяна на закон, който ограничава повечето търсещи убежище да се преместват директно в частни домове.

В сегашния си вид на украинците, но не и на повечето други бежанци, е разрешено да влязат в Германия и почти веднага да се преместят при роднини или приятели, вместо да се налага да чакат дълги периоди на обработка в бежанските центрове. Това е така, въпреки че около 30% от другите търсещи убежище вече имат роднини в Германия, каза Полат в интервю за Deutschlandfunk, обществена радиостанция.

Милтенберг от своя страна каза, че предложението си "заслужава да бъде обмислено", но ще изисква доказателство, че въпросният роднина или приятел има достатъчно място, за да настани правилно бежанците.

Според кмета Клаузен в Билефелд трябва да се направи повече, за да се третират украинските бежанци и други търсещи убежище лица като равни, не само в жилищното настаняване. "Глупаво е да се създават първокласни и второкласни" системи, казва той. "Трябва напълно да отворим нашите социални системи - както и възможностите за образование и интеграция - за всеки, който идва тук."

За него това включва и премахване на забраната за търсещите убежище лица да работят за продължителен период от време и рационализиране на дългите бюрократични процедури за имиграционните служители. Както навсякъде другаде в Германия, в Билефелд има нарастващ недостиг на квалифицирани работници. Колкото по-бързо се интегрират и обучат бежанците, толкова по-голяма полза ще имат всички, подчертава Клаузен.

Германия е приела над един милион украински бежанци през 2022 година

Германия е приела над един милион украински бежанци през 2022 година

Украинците станаха втората по големина чужда диаспора след турците