Лекарите от интензивните отделения в Германия призоваха властите "незабавно да върнат" страната към частична блокада, за да се избегне трета опасна вълна на епидемията от коронавирус, информира АФП.

"От данните, които имаме в момента и с разпространението на британската мутация, ние настояваме твърдо за незабавно връщане на блокадата, за да се избегне трета силна вълна", обяви Кристиан Карагианидис, директор на германския регистър за интензивна грижа.

Хиляди протестираха срещу COVID мерките в Германия

Хиляди протестираха срещу COVID мерките в Германия

В Дрезден, Дюселдорф, Щутгарт и Мюнхен

Според Карагианидис, който работи за германска асоциация за интензивна и спешна помощ, която следи капацитета на интензивните отделения в германските болници, няма да се спечели много, ако се остави отворено през следващите 1-2 седмици, защото нивата на случаите ще се увеличат и ще стане два пъти по-трудно да се ограничат.

Германия отчита увеличение на заразените с коронавирус, след като започна постепенно да разхлабва в края на февруари.

Последните данни показват, че в момента в Германия има 2800 пациенти в интензивни отделения, но Карагианидис предупреди, че могат да нараснат до 5000-6000, ако властите не наложат по-големи ограничения.

"Ясно е, че пациентите в интензивните отделения ще нараснат бързо, ако дадем възможност на вируса", подчерта той и призова правителството да ваксинира хората на възраст над 50 и 60 г.

Германия: Ограниченията за коронавируса спасиха 100 000 живота

Германия: Ограниченията за коронавируса спасиха 100 000 живота

Разпространение на вируса в цялата страна е можело да доведе до над 800 000 смъртни случая

Миналата седмица директорът на Институт "Роберт Кох" Лотар Вилер предупреди, че в Германия вече е започнала трета вълна.

Изнесените днес данни показват, че през последните седем дни случаите са нараснали до 83 на 100 000, което е повече от заложения от властите праг под 50 случая, за да се разхлабва.