Германският външен министър Аналена Бербок пристигна на посещение в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Тя е първият представител на германското правителство, посетил страната от началото на конфликта с Русия на 24 февруари.

Бербок посети град Буча, близо до Киев, където руските сили са обвинени, че са извършили зверства спрямо цивилни.

Москва, която многократно отрича да е нападала цивилни в Украйна, нарече твърденията, че нейните войски са екзекутирали мирни граждани в Буча, докато са окупирали града, "чудовищна фалшификация", целяща да очерни руската армия.

Германия има "проблем" с Украйна заради Щайнмайер

Германия има "проблем" с Украйна заради Щайнмайер

На германския президент беше отказано да посети Киев миналия месец

Освен Бербок, украинският президент Володимир Зеленски покани и германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Олаф Шолц да посетят Украйна.

Отношенията между двете страни за кратко се обтегнаха.

Причината е, че докато беше на посещение във Варшава в средата на април, на Щайнмайер беше казано, че не е добре дошъл в Украйна, тъй като правителството под ръководството на президента Володимир Зеленски го обвини, че е имал близки връзки с Кремъл твърде дълго. Впоследствие украински служител отрече президентът Володимир Зеленски да е отхвърлил предложението за посещение от Щайнмайер.

Още тогава Шолц заяви, че фактът, че Щайнмайер не беше приет там, е "дразнещ" и че самият той няма непосредствени планове да посещава Киев.

Зеленски отказа да посрещне германския президент в Киев

Зеленски отказа да посрещне германския президент в Киев

Щайнмайер не бил добре дошъл заради близките си връзки с Русия