Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че има "проблем" в отношенията на Германия с Украйна, след като на германския президент беше отказано да посети Киев миналия месец, съобщава "Ройтерс".

Той посочи, че Украйна трябва да помогне за разрешаването на спора.

Проблем за германското правителство и за германския народ е, че президентът беше помолен да не отива (в Украйна), заяви Шолц.

Украйна също трябва да изиграе своята роля, отбеляза той, когато беше попитан как може да се разсее напрежението. Канцлерът обаче не даде конкретни примери какво може да направи Киев, за да подобри ситуацията.

Олаф Шолц още се сърди на Зеленски

Олаф Шолц още се сърди на Зеленски

Русия не трябва да спечели, Украйна не трябва да загуби, каза той

Вчера Шолц отново коментира въпроса, заявявайки, че решението на Украйна миналия месец да не посрещне германския президент Франк-Валтер Щайнмайер "пречи" на пътуването му до Киев

Докато беше на посещение във Варшава в средата на април, на Щайнмайер беше казано, че не е добре дошъл в Украйна, тъй като правителството под ръководството на президента Володимир Зеленски го обвини, че е имал близки връзки с Кремъл твърде дълго. Впоследствие украински служител отрече президентът Володимир Зеленски да е отхвърлил предложението за посещение от Щайнмайер.

Още тогава Шолц заяви, че фактът, че Щайнмайер не беше приет там, е "дразнещ" и че самият той няма непосредствени планове да посещава Киев.

Зеленски отказа да посрещне германския президент в Киев

Зеленски отказа да посрещне германския президент в Киев

Щайнмайер не бил добре дошъл заради близките си връзки с Русия