Германската националистическа партия "Алтернатива за Германия" (AfD) втвърдява крайнодесния си курс, предупреди вътрешното разузнаване на страната в понеделник.

Томас Халденванг, ръководител на Федералната служба за защита на конституцията (BfV), каза пред медиите, че последното партийно събиране на AfD, където делегатите избраха противоречиви кандидати за изборите за Европейски парламент догодина, е тревожно развитие.

"Това още веднъж доказва нашата оценка, че в партията има силни антиконституционни течения, чието влияние продължава да нараства", каза Халденванг пред германската информационна агенция DPA, добавяйки, че умерените са загубили влиянието си.

Германската полиция готви още арести след разкриването на заговора за преврат

Германската полиция готви още арести след разкриването на заговора за преврат

Алтернатива за Германия се разграничава от заговорниците

"Все още не е финализирана пълната кандидатска листа и програмата на партията за изборите за Европейски парламент. Но вече е ясно, че хора, които са привлекли вниманието в миналото с позиции, които не са съвместими с нашия свободен, демократичен конституционен ред, ще бъдат част от групата на AfD в предстоящия Европейски парламент", каза той.

В събота десният политик Максимилиан Кра беше избран за водещ кандидат на AfD на европейските избори през 2024 г., спечелвайки подкрепата на повече от 65 от делегатите на партията.

Той е бил близък съюзник на Бьорн Хоке, водещата фигура на екстремисткото крило на AfD, което беше поставено под наблюдение от вътрешното разузнаване през 2019 г. заради антидемократичните си тенденции.

Антиимигрантската AfD в момента събира около 20%, пред Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц (18%) и техните коалиционни партньори Зелените (16%) и либералните Свободни демократи (6%).

Победа на крайно десни в регионални избори притесни  политиците в Германия

Победа на крайно десни в регионални избори притесни политиците в Германия

Алтернатива за Германия изпревари социалдемократите на Шолц в проучвания, особено в по-бедна бивша Източна Германия