Германците имат право да провеждат политически протести, ако спазват правилата за социално дистанциране, за да забавят разпространението на коронавируса, постанови Конституционният съд на страната в четвъртък, съобщава "Ройтерс".

Решението не e пълна победа за млади активисти, които подадоха петиции пред съда, след като властите в западния град Гисен забраниха протест, планиран за тази седмица, за да денонсират правилата, които забраняват публичните събрания на повече от двама души.

Продемократичните активисти в Гисен, щата Хесен, твърдят, че мерките за блокиране нарушават свободата на събирания, ключов принцип на германската конституция.

Те заведоха делото си в Конституционния съд, след като два по-нискостоящи съдилища се присъединиха към местните власти и запазиха забраната за демонстрации, въпреки че организаторите обещаха да спазват правилата за дистанциране по време на похода.

Но с удар върху властите, които искат да спазват строги мерки за социално дистанциране, Конституционният съд заяви, че общата забрана за демонстрации ще бъде противоконституционно и им нареди да преразгледат решението си.

Вече 135 хил. заразени с новия коронавирус в Германия

Вече 135 хил. заразени с новия коронавирус в Германия

Броят на починалите към момента е 3 804 души

Съдът заяви, че опасенията за здравето, свързани с пандемията на коронавирус, не са основание за обща забрана на демонстрации.

"Местната власт неправилно прие, че разпоредбата на правителството на Хесен за борба с коронавируса включва обща забрана за събиране на повече от двама души, които не живеят в едно домакинство, и следователно е нарушила конституционното право на събиране", каза съдът.

Конституционният съд добави, че град Гисен, както и двете съдилища трябва да приемат ново решение дали да позволят протестите да продължат при определени условия или да ги забранят.

Германия издържа на пандемията по-добре от повечето други европейски страни като Италия, Испания и Франция, като регистрира малко над 3 800 смъртни случая от над 130 000 потвърдени случая.

Канцлерът Ангела Меркел заяви в сряда, че Германия е постигнала крехък успех и ще предприеме малки стъпки срещу затварянето, започвайки с частичното отваряне на магазините следващата седмица и училищата от 4 май.

Решението на Конституционния съд може да отвори вратата за демонстрации по германските улици.

Меркел: От понеделник отваряме магазини, но дистанцията остава до 3 май

Меркел: От понеделник отваряме магазини, но дистанцията остава до 3 май

След няколкочасови разисквания Меркел и лидерите на 16-те провинции на Германия постигнаха споразумение за постепенна отмяна