Германците повече се страхуват от политиките на президента на САЩ Доналд Тръмп, отколкото от коронавируса, който разбута най-голяма икономика в Европа. Това показва годишно проучване на нагласите в Германия, предаде "Ройтерс".

Страховете, че политиките на Тръмп могат да превърнат света в по-опасно място засенчват икономическите притеснения. 53% от анкетираните поставят американския лидер начело в списъка им с тревоги, според проведеното през юни и юли проучване за R+V.

Традиционно предпазливите германци посочват на второ, трето и четвърто място поскъпването на живота, икономическата ситуация и разходите на данъкоплатците за погасяването на дълга на ЕС.

Коронавирусът е на седемнадесето място и само 1/3 от анкетираните се притесняват, че те или някой техен познат може да се зарази.

Проучването не разкрива какви аспекти от политиката на Тръмп тревожат германците, но R+V цитира политолога Манфред Шмит от Хайделбергския университет, който посочва външната политика на Тръмп.

Шмит, който съветва R+V в изготвянето на годишното проучване, посочи конкретно търговската война с Китай, атаките на САЩ срещу съюзници като Германия в сферата на търговията и сигурността, изтеглянето на САЩ от международното сътрудничество и конфронтацията с Иран.

2400 германци са участвали в анкетата "Страховете на германците", която се провежда от 1992 г.