Неравенството на богатството в еврозоната продължава да се увеличава. Ръстът на цените на имотите помага на германците да станат по-богати, докато страните от Южна Европа обедняват.

Това показва ново проучване на германската компания Flossbach von Storch, цитирано от Ройтерс.

Докато пропастта между северни страни като Холандия и южни държави като Португалия отдавна е отличителен белег в еврозоната, то изследването разкрива, че тази пропаст продължава да се разширява.

Вземайки под внимание цените на имотите, пазарите, изкуството и скъпите вина, проучването заключава, че богатството в Германия и Австрия е скочило с повече от 7% в края на 2015 година в сравнение с година по-рано.

Данните показват двойно по-висок ръст в сравнение с Италия и Испания, докато богатството на гърците се е стопило с повече от 4%. Цените на имотите, например, са се увеличи с повече от 6% в Германия, което е най-важният фактор за увеличеното богатство.

Тази разлика води до политическо напрежение в еврозоната, докато ниските цени на имотите в южните страни удрят банките им, които държат жилища и търговски обекти като гаранция за отпускане на заеми.

До 2006 година, когато балонът се спука, южните страни наистина летяха. Сега те изпаднаха в ситуация като тази в Япония, изтъкна Томас Майер, основател на института, провел изследването.

Япония отдавна се бори със сериозни икономически проблеми, включително висок правителствен дълг. Някои икономисти се страхуват, че подобна съдба може да застигне и държави в Европа.

Европейската централна банка признава, че ножицата между по-бедни и по-богати държави в еврозоната се разширява.