Украинката Надежда Савченко, която провежда гладна стачка в московския  арест, е отведена в болница ,тъй като състоянието й рязко се е влошило, предадоха руските медии.

Тя гладува в знак на протест срещу задържането й.

В понеделник, 27 април, шефът на Съвета по правата на човека към руския президент  Михаил Федотов заяви, че има влошаване в състоянието на Савченко, която през последната седмица е загубила около 8 килограма от теглото си.

Според руската служба за местата за лишаване от свобода, състоянието на Савченко е задоволително.

Припомняме, Надежда Савченко беше похитена в Донбас от проруски сепаратисти през лятото на 2014 г, след което беше отведена принудително в Русия.  След това тя беше обвинена от руските власти, че има вина за  гибелта на руски журналисти в Донбас.

Савченко е сред първите жени-летци в украинската армия и е приемана като герой.

Според защитата, тя не би могла да е свързана със смъртните случаи на журналисти, за които я обвиняват руските власти, тъй като е била в пленена преди смъртта им.

Савченко бе избрана за депутат, въпреки отсъствието й от страната.

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че освобождаването й е залегнало в договореностите от Минск. Според руски медии обаче тя не фигурира в списъците за обмен на пленници.

В края на февруари руската правозащитничка Елена Масюк предупреди, че здравословното състояние на  Савченко рязко се е влошило и тя може да умре вследствие на продължителната гладна стачка.

Руският съд удължи ареста й до следата на месец май, като отказа да уважи молбата на защитата за промяна на мярката й за неотклонение.

През миналата седмица руското следствие представи окончателната редакция на обвинението срещу Савченко.