Главният преговарящ на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние е заявил, че продължаване на достъпа до банките в Лондон е важно за избягване на финансова нестабилност в съюза, съобщава "Политико".

Барние отказва да коментира позициите относно предстоящите преговори за излизане на Великобритания от ЕС. Той подчертал само, че интересите на останалите 27 страни членки са приоритет.

Обаче френският политик е предупредил депутати по време на частна среща тази седмица, че "много специфична работа трябва да бъде свършена", за да се гарантира достъпът до Лондонското сити, след като Обединеното кралство напусне ЕС.

"Ще има специални/особени отношения. Ще трябва да се работи отвъд рамките на преговорите (...), за да се избегне финансова нестабилност", пояснил той, според "Гардиън".

Банките и търговските къщи в Лондонското сити са готови да предложат финансови услуги на клиенти в ЕС, използвайки така наречените "паспортни права", които е много вероятно да изчезнат след напускане на Общността.

Лондон е принципният финансов център на Европа и много европейски правителства се страхуват, че бизнес операциите им ще бъдат засегнати, ако изгубят достъпа.

Говорител на Европейската комисия отбеляза, че думите на Барние не са коректно публикувани. Обаче източник, който е присъствал на срещата гарантира пред британския вестник, че са коректни.

Барние също е нарекъл преговорите за "Брекзит" "уникални и изключителни", но е подчертал, че "няма да има агресивност, нито отмъщение, нито наказание", но и нито наивност.

Същевременно в доклад се отбелязва, публикуван в четвъртък, че основната лобираща група в Лондонското сити изглежда се отказва от надеждата да се поддържа пълен достъп до единния пазар на ЕС след "Брекзит".

CityUK призовава за преходно споразумение между Лондон и Брюксел и повече няма да настоява за запазване на паспортните права.