Главният прокурор на Израел разследва премиера Бенямин Нетаняху, след като медии съобщиха през последните дни, че лидерът на еврейската държава или член на семейството му е получил голяма сума пари, съобщава АП.

Проверката, обявена късно вчера, може да доведе до нови неприятности за Нетаняху, който се бори с обвинения към него и жена му в тайни сделки и лошо финансово управление.  

Израелското правосъдно министерство не разкри какви са подозренията срещу премиера. Но израелски медии отбелязват, че Нетаняху или член на семейството му е получил голяма сума пари, които се предполага, че не са свързани с политически кампании.

Министерството отбелязва, че медийните информации са „некоректни” и че главният прокурор не е започнал пълно криминално разследване, което потенциално може да доведе и до повдигане на обвинения.

Както се случи при предишни примери, когато дела, приписвани на премиера Нетаняху, се оказваха безоснователни, сега също няма нищо, защото няма нищо, каза Нир Хефец, съветник на семейството на министър-председателя.

Нетаняху похарчи 600 хиляди долара публични средства по време на шестдневна визита в Ню Йорк миналата година, включително 1 600 долара за личен фризьор. Арнау Мимран, обвинен в данъчни злоупотреби миналата година, твърди, че е дал на Нетаняху голяма сума за една от предизборните му кампании, което ако се докаже, че е истина, ще се разглежда като нарушение на законите за финансиране на кампании в Израел.

Нетаняху отрича да е направил нещо нередно, подчертавайки, че законно е получил дарение от 40 хиляди долара от Мимран преди да стане премиер.