Инвазията на Русия има глобални последици, но незападните страни продължават да не са склонни да вземат страна. Икономическите интереси, риториката за двойни стандарти на Запада и наративите на Москва играят роля, пишат експерти за Фондация Карнеги за международен мир, отговаряйки на въпроса - Глобална война ли е войната на Русия срещу Украйна?

Торстен Бенерко - основател и директор на Глобалния институт за публична политика (GPPI)

Войната на Русия срещу Украйна е регионална война с глобални последици. В борбата за глобално мнение "Западът" се проваля в много от разнообразния набор от нации, наречени "глобален юг". Дори в много страни, които гласуваха в полза на Украйна на Общото събрание на ООН, разказите за войната, които Русия и нейният помощник Китай разпространяват, намират съпричастно ухо.

Това не трябва да е изненада, като се има предвид, че тези страни са обединени от едно нещо: мнението, че на "Западът" и особено Съединените щати и НАТО не може да се има доверие. Във всеки случай това е различна смесица от идеология, икономически интереси, зависимости, геополитически опасения и общо отхвърляне на санкциите като инструмент, който ги кара да не критикуват или дори да застанат на страната на Русия.

Моралното възмущение не е много ефективна реакция. По-скоро европейците трябва да инвестират повече в справяне с глобалните икономически последици от войната на Русия и в по-добро противодействие на руската и китайската пропаганда. Вместо да представят войната като борба на демокрация срещу автокрация, те трябва да превърнат защитата на суверенитета и териториалната цялост и борбата срещу руския империализъм и колониализъм като приоритет. Ако европейците са самокритични към собствените си резултати по тези въпроси, те ще бъдат по-убедителни.

Йердзей Цереп - ръководител на програмата за Близкия Изток и Африка в Полския институт по международни отношения (PISM)

Проста карикатура се възпроизвежда в социалните медии на Буркина Фасо. Показани са две маси: дълга опашка от даващи помощ до първата с украинско знаме и банер с надпис "6 месеца война" и втората маса с флаг на Буркина с банер "6 години тероризъм", която не привлича никого.

В Конго можете да видите същата карикатура, но със знаме на Конго вместо знаме на Буркина и т.н.

Това ни казва нещо.

Преди да очакваме хората от Африка или арабския свят да приемат случая на Украйна като свой, трябва да се запитаме дали сме готови да приложим същата решителност в защита на човешкия живот и стандарти навсякъде. Ако провалим най-жизненото и устойчиво продемократично движение в света днес - суданското - като наложим подобно на Минск споразумение, което възнаграждава само агресора (хунтата в случая на Судан), неговите активисти няма да горят от желание да изразят повече солидарност с Украйна.

Тук е ключът към обяснението на неспособността на Украйна и Запада да спечелят пряка подкрепа в Глобалния юг. Руските аргументи, колкото и подвеждащи да са, попадат на плодородна почва, когато се отнасят до критика на еднополюсния свят или двойните стандарти на Запада. За да предизвика проруските гласове, човек би рискувал да бъде възприет като противопоставящ се на някои от законните и преобладаващи местни опасения. Това кара потенциалните симпатизанти да мълчат. Харесва ли ви или не, гледайки от Йемен към Мозамбик, войната в Украйна не изглежда толкова уникална и трансформираща, както изглежда в Запада.

Марта Дасу - старши съветник за Европа в Института Аспен 

Не, това не е глобална война: много от така наречените неутрални страни, включително Индия и Южна Африка, не я виждат като своя "собствена" война, а по-скоро като война между Русия и Запада, която се води в Украйна.

И все пак някои от последствията са наистина глобални: хранителна и енергийна сигурност, бъдещето на основан на правила международен ред. Това, което все още може да превърне руската инвазия в Украйна в глобална война, е китайската променлива: ако Пекин се намеси с доставки на оръжие за Русия, тогава настоящият конфликт ще се превърне в тест за сила между западните демокрации и днешните големи автокрации. Засега това не се случва и остава малко вероятно, като се има предвид важността, която Китай отдава на отношенията си със западните икономики.

Допълнителен фактор ограничава потенциала за разпространение на тази война: повечето членове на "Глобалния Юг" просто не гледат на Русия като на достатъчно важна и мощна, за да оправдаят класическите форми на "балансиране" - което вместо това е по-непосредствената грижа за европейците на регионален мащаб, с което се занимава до голяма степен НАТО.

Накратко, войната в Украйна не е Трета световна война и има достатъчно причини да смятаме, че няма да се развие в такава.

Мамене Бело Гарба Хима - изследовател в лабораторията за излседвания на икономическото развитие в университета на Абуду Мумуни, Нигер 

Изглежда, че всичко, което светът преживя на глобално ниво, не е нищо добро. Всъщност, докато през февруари 2022 г. светът преодоляваше COVID-19, Русия наложи неоправдана война на света, като едностранно нахлу в Украйна.

Това е глобална война, защото както при всяко геополитическо лошо решение, светът поема тежестта: хранителна несигурност, енергийна криза и т.н. За съжаление, засега трети страни - ЕС, САЩ и Китай, например - са разделени относно това как трябва да приключи войната: победители срещу губещи или тези, които търсят мир?

В Сахел има схващане, че сегашната позиция на Европа по отношение на тази война се равнява на двоен стандарт. Наистина, когато Съединените щати нахлуха в Ирак и Афганистан, военни танкове или средства бяха предоставени не на жертвите на тези страни, а на нашественика.

За своето собствено бъдещо световно лидерство, европейските правителства трябва да изграждат своите политики и позиции на истинска основа - не непременно на визия на САЩ. По отношение на тази война в Украйна, ЕС трябва да направи ясно разграничение между гласовете в Общото събрание на ООН от своите съюзници в Сахел и общественото възприятие в Сахел.

Никола Каридес, директор на института за масмедии към фондация Университас, Кипър 

Да. Не само по отношение на нарастващата ангажираност на страните, външни за конфликта или обхвата и последиците от самата война, но и за ключов фактор, който едновременно въоръжава и измъчва части от земното кълбо често без тяхно знание: глобалната информационна война.

Войната се води на земята, където хората умират и се разселват. Но и с това се води безмилостна борба в нашите медии. Много преди ботушите да стъпят на тази земя, много преди Крим да бъде анексиран, Русия с обичайната си военна безпощадност обърка, разстрои и раздели общественото мнение по целия свят. Тя проникна с военна точност в технологичните платформи, притежавани от Запада. Нейните тролски наемници превзеха ключови аванпостове, откъдето проучваха и целенасочено приемаха информация от цялото земното кълбо, задушавайки и унищожавайки всяка съпротива на публичните информационни площади на планетата с пропаганда и шум. Платформите се оказаха неспособни и често не желаеха да пресекат атаките с изкривена информация на Кремъл.

Доста преди Украйна да призовава за танкове на бойните полета, учени и експерти призоваваха за проверяващи фактите на големите технологични платформи. Това е глобална война, защото прокси възгледите на Русия сега са внедрени в целия свят, поставяйки в капан цялата ни информационна сфера.

Андрей Колесников - старши сътрудник във Фондация Карнеги за международен мир

Това, което се случва, е глобален конфликт. Това не е просто защото самият Путин обяви нахлуването в Украйна за отбранителна война срещу колективния Запад. Но и войната на Путин унищожи световния ред, правилата, които бяха шлифовани в продължение на десетилетия и разруши постиженията на самата Русия да влезе в концерта на цивилизованите страни. Всичко строено с години рухна за един ден.

Този конфликт е толкова мащабен, че променя не само търговията, икономиката, логистиката и политиката, но и психологията и антропологията на цели нации. Украинците придобиха собствена идентичност: положителна, европейска и отрицателна, основана на отвращение към всичко руско.

Руснаците - не всички, но много - които се връщат от гледна точка на политическа култура и аморалност към архаичния империализъм, не са намерили своята идентичност, а са я загубили. Русия е толкова значима, че този процес има глобално значение и засяга целия свят - неговите нагласи и поведение. И конфликтът също така показва кой е за хуманизма, кой е готов да печели от война или да прави компромиси, защото по някаква причина тези страни се нуждаят от добри отношения с Путин.

Жил Олакунле Яби, президент на Западноафриканския мозъчен тръст WATHI, Сенегал

Войната има голямо и все още не напълно определено въздействие върху всички континенти и затова може да се счита за глобална война. Отвъд нарушаването на суверенитета на Украйна и крещящото нарушаване на международното право, има и много геополитически измерения, които не могат да бъдат пренебрегнати: съперничество между западните сили/НАТО и Русия, конкуренция между Съединените щати и Китай за глобално лидерство в бъдеще, западният алианс срещу БРИКС.

Ясно е, че не става въпрос само за защита на суверенитета на Украйна, нейните граници и хора. Различните позиции на държавите в Африка, както и в Азия и Латинска Америка относно войната включват разглеждане на техните съществуващи дипломатически отношения и сътрудничество в областта на сигурността с Русия, както и на глобалните геополитически и икономически последици за тяхната собствена сигурност и икономически интереси.

Така че фактът, че войната е глобална война, не означава, че възприятието на войната е едно и също от едно място на друго и че изборът на всяка страна да гласува по един или друг начин или да се въздържи от гласуване в Резолюцията на ООН за войната не се ръководи от различни съображения и възприемане на техните национални интереси, извън зачитането на принципи и ценности.

Мартин Плауцен - старши изследовател в Лондонския Институтът за изследвания на Британската общност

Войната в Украйна не е глобална война, но очевидно има глобални последици. За мнозина - особено в глобалния Юг - други проблеми, включително изменението на климата и собствените им конфликти, са много по-важни. Именно поради тази причина те негодуват, че са "помолени да вземат страна", въпреки че са подписали Хартата на ООН, която изисква всички членове да защитават териториалната цялост на всички нации.

Освен това отговорът им отразява все по-ефективното използване на мека сила от Китай и Русия, както и твърда сила, упражнявана от двете държави или чрез групата Вагнер, или чрез териториална експанзия, както се вижда в Тайван. Това е сложен въпрос, на който не се отговаря лесно с да или не.

Кристи Райк - зам.-директор на Международния център за отбрана и сигурност, Талин 

Войната на Русия срещу Украйна очевидно има силни глобални последици. Въпреки това, това е преди всичко война за европейския ред за сигурност, с екзистенциално значение особено за европейските съседи на Русия, но също и за ЕС и НАТО. Може би е неизбежно в Глобалния юг да има страни, които виждат войната по различен начин от Запада и избягват да вземат страна.

Със сигурност не става въпрос само за комуникация, тоест Русия е била по-ефективна в разпространението на своите наративи от Запада. Интересите, да речем, на Индия или Южна Африка са различни от интересите на Запада.

Резултатът от войната ще повлияе на баланса на силите между Запада и Русия и Запада и Китай. Но дори победата на Украйна няма да ни върне в ерата на хегемонията на САЩ след Студената война, когато либералният ред, основан на правила, беше най-силен. Това, което може да бъде спасено от победата на Украйна, е основан на правила ред за сигурност в Европа - ред, който ще изключи Русия за дълго време напред и ще защити европейските държави от руската заплаха.

Фокусът на Запада трябва да остане върху работата за победата на Украйна, вместо да се опитва да създаде глобален консенсус относно войната. Първото е постижимо, второто най-вероятно не.