Глобалната заплаха от ДАЕШ („Ислямска държава”) остава висока. Това алармира генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в доклад, цитиран от световни агенции.

Оказваният от международните коалиционни сили военен натиск в Ирак и Сирия води до сериозно отстъпление на ДАЕШ, отбелязва Бан в доклада си.

Обаче, макар че териториалната експанзия на ДАЕШ в Сирия и Ирак е спряна, много страни членки на ООН подчертават, че групировката все още не е отслабена стратегически.

Притеснителен фактор, според генералния секретар, е, че нито една страна членка не съобщава, че терористичната организация има недостиг на оръжия или боеприпаси.

През последните 6 месеца „Ислямска държава” е извършила, или е вдъхновила, или е поела отговорност за терористични атаки в Бангладеш, Белгия, Египет, Франция, Германия, Индонезия, Ливан, Пакистан, Русия, Турция и САЩ, алармира той.

При атаките са убити повече от 500 души, а стотици са ранените.

Бан отбелязва, че спецслужбите продължават да разследват извършителите на тези атаки, но вече е ясно, че те са координирани от чуждестранни терористи, които са се завърнали в Европа от Сирия.

Значителен брой чуждестранни терористи продължават да се присъединяват към ДАЕШ в Ирак и Сирия, добави Бан, разкривайки, че около 38 хиляди души може да са се присъединили към организацията през последните няколко години.

Като контрамерки се предлагат предотвратяване придвижването на джихадисти към Сирия и Ирак, засилване на контрола по границите с двете държави и блокиране финансирането на терористичната организация.