Парижкото кметство е глобено, тъй като е наело твърде много жени на ръководни позиции. Решението е определено като нелепо от кмета на френската столица Ан Идалго, информира АФП.

Глобата от 90 000 евро е поискана от Министерството на държавната администрация на основание, че парижкото кметство е нарушило националните правила за равенство на половете.

"Щастлива съм да съобщя, че ние сме глобени", каза Идалго, член на Социалистическата партия, по време на среща на столичния съвет. Тя добави, че е била изпълнена с радост, когато научила новината за глобата.

Идалго поясни, че е наложена глобата, защото само 11 жени и петима мъже са избрани на ръководни позиции в столичната управа през 2018 г., което означава, че 69% от назначенията са жени.

Ръководството на кметството изведнъж стана твърде феминистко, отбеляза Идалго, която бе преизбрана за кмет на Париж през миналата година.

Според текста на решението, цитиран от "Монд", столичната управа нарушила правило от 2013 г., което предвижда единият пол да не доминира повече от 60% сред номинираните за ръководни позиции.

Идалго съобщи, че ще занесе глобата на правителството лично, заедно със заместник-кмета и всички жени, които работят с нея.

Иначе със сериозен тон кметът добави: "Тази глоба очевидно е нелепа, несправедлива, безотговорна и опасна".