Хатидже Дженгиз, годеницата на убития саудитски журналист Джамал Кашоги, заяви, че не трябва да се позволява на властите на Саудитска Арабия да потулват случая и призова Запада да търси справедливост, пише "Гардиън".

Великобритания знаела за заговор на Саудитска Арабия да убие Кашоги

Великобритания знаела за заговор на Саудитска Арабия да убие Кашоги

Кашоги разполагал с доказателства, че саудитците са използвали химически оръжия в Йемен

На траурно събитие в Лондон Дженгиз заяви: "Вярвам, че саудитският режим знае къде е тялото му. Те трябва да отговорят на искането ми, това не е само искане на годеница, а хуманно и ислямско искане от всеки, всяка държава".

Дженгиз разкритикува отговора на някои държави и конкретно на президента на САЩ Доналд Тръмп. Тя се страхува, че президентът "павира пътя за прикритие".

Главният прокурор на Саудитска Арабия в Истанбул за убийството на Кашоги

Главният прокурор на Саудитска Арабия в Истанбул за убийството на Кашоги

Прокурор шейх Сауд ал Муаджиб кацна с частен самолет на летище "Ататюрк"

"Разочарована съм от действията на ръководството на много държави, особено на САЩ. Президентът Тръмп трябва да помогне за разкриване на истината и да осигури справедливост. Той не трябва да павира пътя за прикриване на убийството на моя годеник. Да не позволяваме парите да замъгляват съзнанието ни и да компрометираме нашите ценности", призова тя.

Тръмп излезе със смесени сигнали по случая. Той обеща суров отговор, но в същото време обяви, че САЩ искат да запазят тясното сътрудничество със Саудитска Арабия.

Дженгиз, която придружи Кашоги до саудитското консулство на 2 октомври и съобщи на турската полиция, че не се е върнал, заяви, че животът й се е обърнал с главата надолу след този "ужасяващ ден".

Матис настоя за пълно разследване на убийството на Кашоги

Матис настоя за пълно разследване на убийството на Кашоги

Саудитска Арабия обаче няма да екстрадира заподозрените

"Ако знаех какво ще се случи, щях да вляза в консулството и да се изправя пред екипа от убийци. Ако знаех...щях да направя всичко по силите си да му попреча да не влиза в сградата. Никога не сме си представлявали такова ниво на варварска жестокост и зло", оплака се тя.

Хатидже Дженгиз описа годеника си като патриот, който е чувствал, че има задължението да стане "гласът на безгласните".