Голяма прашна буря удари югоизточната част на Австралия, променяйки цвета на небето в оранжево и предизвиквайки притеснения за качеството на въздуха, съобщава БиБиСи.

Властите издадоха предупреждение за общественото здраве в Сидни, а фронтът на бурята е с 500 километра ширина достигна до града и предизвика закъснения на полети. Много региони на други места в Нов Южен Уелс са с намалена видимост. Властите заявяват, че бурята е предизвикана от силни ветрове, които събират суха почва. Проблемът е от засушаването, което засяга целият щат от август, според австралийското Бюро по метеорология.

Здравните служби коментират, че десетки хора съобщават за затруднения с дишането или астмата.

В Сидни прахът затъмнява небето и достига "опасни" показания за качеството на въздуха в някои предградия.

Здравните служители призовават местните жители да останат на закрито, особено деца, възрастни хора и хора с дихателни проблеми.

Жител на Броукън Хил, град на 1100 км западно от Сидни коментира: "Излязохте навън и този прах просто влиза в очите ви и това е просто ужасно чувство. Ветровете бяха толкова силни, че трябва да държиш силно вратата на колата си или тя просто можеше да те удари в лицето".

Силната прашна буря в Сидни е сравнявана с бурята, която премина над града през 2009 година, остави стотици хора със затруднения в дишането и спря полетите.