От Google обявиха, че са постигнали дълго търсен пробив - "квантово превъзходство", което може да позволи нов вид компютри да правят изчисления със скорост, немислима с днешните технологии, пише "Ню Йорк таймс".

В научния журнал Nature технологичният гигант пише, че в изследователската си лаборатория в Санта Барбара, Калифорния, компанията е постигнала важно събитие, върху което учените работят от 80-те г. на миналия век: квантов компютър, който е изпълнил задача, което е невъзможно със сегашната технология.

Учени в Чикаго се опитват да създадат зародиша на първия квантов интернет

Учени в Чикаго се опитват да създадат зародиша на първия квантов интернет

Ще произведат далеч по-защитена 48-километрова комуникационна система

В този случай математическо изчисление, което не могат да направят най-големите суперкомпютри за под 10 000 години, е направено за 3 минути и 20 секунди, пишат от Google.

Учени сравняват пробива на Google с първия полет на братя Райт през 1903 г.

Един ден, вярват учените, квантовите компютри ще бъдат способни да развият изкуствения интелект или по-лесно да преодоляват защитата на компютрите, което е съществено за националната сигурност. Поради тази причина правителствата на САЩ и Китай разглеждат квантовите изчислителни машини като приоритет за националната сигурност.

Но първо учените трябва да докажат, че такава машина може да бъде изградена и някои изследователи разглеждат предпазливо въодушевлението около успеха на Google, тъй като има много работа да се свърши преди квантовите компютри да могат да излязат от изследователската лаборатория. В момента изграждането на една квантова машина струва стотици милиони долари.