Около един на двама руснаци вярват, че последният съветски лидер Михаил Горбачов, който днес навършва 85 години, се е ръководил от интересите на СССР след поемането на властта.

Това показва социологическо проучване на влиятелния Всеруски център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитиран от руски медии.

46% от анкетираните през февруари заявяват, че Горбачов е имал най-добри намерения, когато е прокарал Перестройката и Гласността – част от реформи за промяна на съветската политическа система. Според анкетираните бившият лидер се е грижил за благото на СССР, въпреки че е допуснал грешки.

Запитани за конкретни позитивни стъпки по време на управлението му, 47% от респондентите отбелязват, че няма, докато 34% заявяват, че изпитват трудности да дадат отговор за политическата му дейност. Само 6% от анкетираните поставят като основно достижение края на Студената война, а 5%  - въвеждането на демократичните свободи. 

24% от запитаните руснаци описват първия съветски президент, който е на власт от 1985 година до разпадането на СССР през 1991 година, като „престъпник, който умишлено унищожи велика сила”, докато 12% го определят за „смел човек”, тъй като е предприел правилни неща.

36% от анкетираните го обвиняват предимно за разпадането на СССР, докато 10% са на мнение, че той е бил отговорен за влошаването на икономиката, армията и обществото като цяло.

Други негативи, споменати от респондентите, са свързани с кампанията му срещу алкохола, Перестройката и увеличаването на корупцията и престъпността.

Горбачов заема най-високия управленски пост в СССР от 1985 до 1991 година, като през март 1990 година стана първият руски президент. Той напусна поста през декември 1991 година и неуспешно участва в битката за президент в Русия през 1996 година. През 1990 година печели Нобелова награда за мир.

На 2 март, днес, той навършва 85 години.

Почти 25 години след разпадането на СССР той е един от най-известните политици в света.

В проучването са участвали 1 600 души в 130 населени места в 46 области на  Русия.