Горещите вълни са се увеличили както по дължина, така и по честота в почти всяка част на света след 50-те години на миналия век, според това, което е описано като първото изследване, разглеждащо въпроса на регионално ниво, съобщава "Гардиън".

Проучването установи, че ескалацията на горещите вълни варира около планетата, като Амазонка, Североизточна Бразилия, Западна Азия (включително части от субконтинента и Централна Азия) и Средиземноморието изпитват по-бързи промени, отколкото например Южна Австралия и Северна Азия. Единственият населен регион, където няма тенденция е в централните САЩ

Публикувано в списанието Nature Communications, проучването открива явна увеличаваща се тенденция в общия брой дни на горещи вълни в и между регионите и че стават все по-дълги през последните 70 години.

Гореща вълна донесе 50 градуса по Целзий в Индия

Гореща вълна донесе 50 градуса по Целзий в Индия

Индийски метеоролози съобщиха, че в Чуру в щата Раджастан е регистрирана най-високата температура

Единствената мярка, свързана с топлинните вълни, която не се е увеличила в глобален мащаб, е средната интензивност, която е средната температура за всички топлинни вълни за сезон. Единствените места, където се увеличава са Южна Австралия и части от Африка и Южна Америка.

Но изследването проследяват нова мярка, известна като кумулативна топлина - или кумулативна интензивност, която преценява колко допълнителна топлина има в отделни екстремни топлинни събития извън традиционния праг, който определя началото на гореща вълна.

Установено е, че количеството на кумулативния интензитет през сезоните на вълни се е увеличил по цялата планета и десетилетията. Средното увеличение на десетилетие е между 1 градус и 4,5 градуса, въпреки че на някои места - Близкия изток и части от Африка и Южна Америка - покачването е по-близо до 10 градуса на десетилетие.

Сара Перкинс-Киркпатрик от Австралийския център за научни изследвания за климатични екстремности и водещият автор на изследването заяви, че не само е имало повече и по-дълги вълни по целия свят през последните 70 години, но тенденцията се е ускорила значително.

Най-горещото лято в Австралия счупи над 200 рекорда

Най-горещото лято в Австралия счупи над 200 рекорда

Климатичните промени само ще влошават нещата

Тя коментира, че е в съответствие с това, което климатолозите отдавна прогнозират - че покачването на горещите вълни ще бъде ясен знак за глобално затопляне - и резултатите трябва да бъдат "призив" за политиците, че са необходими спешни действия за предотвратяване на най-лошите въздействия на климатичната криза.

"Времето за бездействие приключи. Драматичните промени в отделните региони на горещи вълни, на които сме свидетели и бързото увеличаване на броя на тези събития са недвусмислени показатели, че глобалното затопляне е с нас и се ускорява", коментира Перкинс-Киркпатрик. 

Най-лошите регистрирани горещи вълни редовно се приравняват с катастрофални събития. В югоизточната част на Австралия най-лошият сезон на тези вълни е лятото на 2009 г., когато приблизително 374 души загинаха за три дни поради екстремни горещини и две седмици по-късно в пожари в "Черната събота" са загинали 173 души.

Най-тежката гореща вълна, която удари Средиземноморието е през лятото на 2003 г., когато се изчислява, че в цяла Европа има 70 000 смъртни случая, заради екстремни горещини, които също нанесоха повече от 13,1 милиарда евро щети на земеделието и горите.

Смъртните случаи от жеги с 2000% повече по света до 2080 г.

Смъртните случаи от жеги с 2000% повече по света до 2080 г.

Данните са публикувани на фона на необичайно високите температури