Повече от 200 рекорда, свързани с екстремното метеорологично време, са били подобрени, докато Австралия изнемогваше от жега през най-горещото си лято. Това показва нов доклад, цитиран от ДПА.

Австралийското лято, което е между декември и февруари, отбеляза рекордни жеги и други разрушителни екстремни метеорологични събития, уточняват от базираната в Сидни екологична организация "Климатичен съвет".

Само за 90 дни цели 206 рекорда са били подобрени в Австралия.

Австралия изпраща най-горещото си лято в историята

Австралия изпраща най-горещото си лято в историята

Предишният рекорд беше поставен преди шест години

"Лятото се характеризираше с продължителни горещи вълни, горещи дни, засушавания в Източна Австралия и пожари в цяла Австралия", се изтъква в доклада.

Пожарите са започнали много по-рано, продължили са по-дълго и са се разразили в райони, които не са предразположени към пожари, включително девствени гори в Тасмания и Куинсланд. Нанесени са непоправими щети, докато обилни валежи и наводнения потопиха северната част на Куинсланд в края на януари и началото на февруари.

Подобрилото множество рекорди лято е било толкова горещо, че плодове са се сварявали и опичали, докато все още са висели по дърветата, подчерта изпълнителният директор на "Климатичен съвет" Аманда Маккензи.

"В Мелбърн, тенис турнирът от Големия шлем "Аустрелиън оупън" трябваше да приложи новата си политика за екстремна жега, отлагайки мачове, след като температурите се повишиха", уточнява Маккензи.

"Австралийското лято традиционно се свързва с релаксация: барбекюта на слънце и дълги дни на плажа. Но с вече достигащи 50 градуса температури на някои места, австралийското лято се превръща в сезон на тревога", добавя тя.

"Най-гневното лято" в Австралия е още един пример за последствията от климатичните промени, изтъква Маккензи.

Правителството трябва да защити австралийците от влошаващите се екстремни метеорологични условия, като преустанови използването на изкопаеми горива и ускори прехода към възобновяеми енергийни източници, настоява тя.

Рекордно високи летни температури са били регистрирани в 87 населени места, докато 96 места са регистрирали най-ниското количество на валежите.

Столицата Канбера стана свидетел на най-горещото лято в историята с 35 градуса по Целзий или повече в продължение на 24 дни, което е пет пъти повече от средната стойност за лятото.

На летището в Порт Аугуста в Южна Австралия беше регистриран най-горещият ден в страната, достигайки 49,5 градуса на 24 януари.

Най-високата температура от 49,3 през декември е била регистрирана в Марбъл бар в Западна Австралия на 27 декември. Районът стана свидетел на 45 градуса или по-високи температури за рекордните 32 дни по време на лятото.

Северният град Таунсвил в Куинсланд изпита 10-дневни валежи с обща стойност от 1257 милиметра на квадратен метър, подобрявайки предишния 10-дневен рекорд с повече от 330 мм.

Миналата седмица метеорологичната служба на Австралия обяви, че средната за страната лятна температура е била 2,14 градуса над средното, надминавайки предишния рекорд от 1,28 градуса над средното през лятото на 2012-13.