Австралия е преживяла най-горещото си лято в историята, подобрявайки предишния рекорд, поставен преди шест години. Това обявиха от метеорологичната служба на страната, цитирани от "Гардиън".

Лято 2018-19, в което имаше дни, в които температурите достигнаха до 50 градуса по Целзий и се превърнаха в най-високите температури, измервани някога в страната, официално подобри предишния рекорд, поставен през лятото на 2012-13 г., което беше 1,28 градуса над това, което се смята за нормално. Експерти по климата изтъкват, че това попада в модел на глобално затопляне, предизвикано от човека.

Януари в Австралия е бил най-горещият в историята на страната

Януари в Австралия е бил най-горещият в историята на страната

Средните температури са били над 30 градуса

Взет сам по себе си януари вече беше потвърден като най-горещия месец, регистриран някога в Австралия, със средна температура в цялата страна от 30,8 градуса, което е с 2,9 градуса над средните температури за януари (изчислено за периода 1961-1990) от 27,9 градуса.

Днес австралийската метеорологична служба обяви, че цялото изминало лято официално е най-горещото, откакто се правят надеждни измервания.

Въпреки че точните цифри все още не са потвърдени, метеоролозите уточниха, че средната температура през това лято е най-малко 2 градуса над референтните 27,5 градуса за това, което се смята за нормално въз основа на данните от периода 1961-1990.

Поредни рекордни температури от 50 °C в Австралия

Поредни рекордни температури от 50 °C в Австралия

Максималните температури в Южна Австралия са с 10 до 14 градуса над средните

"Лятото е нашето най-топло лято в историята от гледна точка на максималните температури, от гледна точка на минималните температури и средните температури", казва Андрю Уоткинс от австралийската метеорологична служба.

Статистиката няма да е изненада за австралийците, които изнемогваха от жега в продължаващи с дни горещи вълни и се бориха с пожари в цялата страна.

Само за януари Аделаида подобри рекорда си за най-висока температура с 46,6 градуса, Порт Аугуста счупи рекорда си с 48,9 градуса, а след това отново го подобри с 49,5 градуса седмица по-късно.