Рекордни температури от 50 градуса по Целзий са отчетени в Австралия с поредната гореща вълна, която в момента е в четвъртия си ден, съобщава "Гардиън".

Австралия отчете рекордни горещини и през декември, съобщава Бюрото по метеорология в съобщение относно "необичайния продължителен период на горещи вълни" в по-голямата част от страната. Бюрото потвърждава статистиката за последните 24 часа и предупреждава че предстои още повече горещо време.

"Горещата вълна в северната част на Виктория донесе вчера няколко рекорда: 45.3C в Албъри-Уодонга и беше най-горещият отчетен ден, като този рекорд обхваща над 30 години", обяснява метеорологът Род Диксън.

Друг публикуван рекорд е в Мангалор северно от Мелбърн, достигайки 44.8С, най-горещия си ден от януари. А най-горещият ден в северната част на Ярравонга е с 45.7С. "Най-общо казано, на север вчера температурите варираха между 45 и 46 градуса, доста горещо", допълва Диксън.

Нощта донесе само леко облекчение, тъй като температурите паднаха до около 27 градуса. През последните три дни максималните температури в Южна Австралия са с 10 до 14 градуса над средните.

В изявлението си за климата за последния месец, Бюрото съобщава, че тази Коледа е най-топлата Коледа в Австралия, откакто съществуват записи за температурите на континента.

"Общата средна температура на Австралия за декември е най-високата в историята, 2.13 градуса над средната за 1961-1990 и повече от 0.3 градуса по-топла от предишния рекорд от 1972 г.", допълва Бюрото по метеорология.

В декларацията за климата се казва, че средните максимални и средни минимални температури в Австралия за декември също са рекордно топли, като средният минимум е с над половин градус над предишния рекорд от 1972 година.

Много области предупреждават за опасности за здравето, свързани с горещата вълна, което продължава. Държавната служба за извънредни ситуации също предупреждава за горещи вълни, като администрацията на Южна Австралия е обявила червен код.

Температурите в западната част на Сидни се очаква да стигнат до 45 градуса в петък, преди очакваната хладна промяна в събота. Властите отново предупреждават хората да вземат допълнителни мерки, като остават на закрито, поддържат хидратация си и ограничават физическата активност по време на екстремните горещини.

Австралия връхлетяна от гореща вълна – близо 50 градуса по Целзий

Австралия връхлетяна от гореща вълна – близо 50 градуса по Целзий

През 1960 г. бяха отчетени 50,7 градуса по Целзий в Однадата в Южна Австралия