Говорителят на президента на Филипините отрича, че има проблеми със задръстванията в столицата Манила, въпреки че му отне три часа да се придвижи до работа, пише "Гардиън".

Салвадор Панело разгневи филипинците с настояването си, че няма проблем с трафика в Манила. Панело изостави колата си и документира придвижването си, след като прие предизвикателство в социалните мрежи да използва столичния транспорт.

Той е критикуван след коментар, че "няма голяма транспортна криза" и че хората могат да стигат навреме за работа, ако напускат дома си по-рано. Коментарът е на фона на растящата критика към правителството на президента Родриго Дутерте, което все още не може да измисли решение за разрешаване на проблемите с транспорта в столицата.

Панело напусна дома си в 05,15 часа в петък и трябваше да използва четири различни маршрутки, за да се добере до двореца Малакананг, официалната резиденция на държавния глава. Говорителят на президента стигна в двореца в 08,30 часа.

"Отнеми много време да чакам за маршрутки, защото бяха препълнени. Те винаги са пълни", коментира говорителят пред местно радио. В един момент той е трябвало да чака 35 минути за бус.

Той е отказал да бъде придружен от журналисти по време на пътуването и е избегнал маршрута, по който е знаел, че ще бъде причакан от репортери. Но той си направи селфи и го изпрати на медиите.

Днес Панело отново повтори, че няма транспортна криза, защото "няма парализа" на пътищата. Според него филипинците са "много креативни хора", които знаят как да се приспособят към "враждебни ситуации".