Гръцките власти съобщиха, че са локализирали голяма група мигранти на остров от гръцката страна на река, която минава по границата с Турция, която е основен пункт за хора, влизащи нелегално в Европа,съобщава АП.

В изявление на полицията в четвъртък се казва, че е в ход издирвателна и спасителна операция за извеждане на мигрантите от островче в река Марица (Еврос).

Нивото на водата по това време на годината е плитко, което позволява лесно преминаване пеша на много места.

Само за година Гърция спряла над 150 000 мигранти да пресекат границата й

Само за година Гърция спряла над 150 000 мигранти да пресекат границата й

Само за месец август около 50 хиляди нелегални мигранти са били върнати от границата на Гърция

Според турските власти над 300 мигранти са на гръцкия остров. Няма информация за точния брой на мигрантите, тяхната националност или здравословно състояние.

Отношенията между регионалните съперници Гърция и Турция са влошени и Атина рутинно обвинява Анкара, че насърчава мигрантите да преминават нелегално на гръцка територия. Турция на свой ред обвинява гръцките власти, че незаконно връщат мигранти, които са стигнали до гръцката страна, без да им позволят да кандидатстват за убежище.

Миналия месец група от 38 мигранти бяха открити на гръцки остров след няколкодневни съобщения, че са изтласквани от едната страна на границата до другата.

Започва възстановяването на оградата и пътищата по границата

Започва възстановяването на оградата и пътищата по границата

Увеличават и щата на "Гранична полиция"