Гръцка анархистка група пое отговорност за палежа на автомобили в дома на високопоставен италиански дипломат в Атина този месец. Те посочиха, че акта е бил в знак на солидарност с хвърлен в затвора анархист в Италия, информира Ройтерс.

Превозното средство бе взривено по време на нападението в дома на италианския заместник-посланик Сузана Шлайн в ранните часове на 2 декември.

Анархистката група Cell of Revenge "Carlo Giuliani" заяви, че е организирала атаката срещу Алфредо Коспито, 55-годишен италиански анархист, осъден за стрелба срещу мениджър на ядрена енергия миналата година и бомбен атентат през 2016 г. Коспито е затворен при строг режим на изолация, известен в Италия като 41 бис.

Бомба взриви кола на италианското посолство в Атина

Бомба взриви кола на италианското посолство в Атина

Атаката е извършена ден преди планираното посещение на италианския външен министър

Решихме да изпратим собствен сигнал на солидарност към другаря и неговата борба срещу 41 бис, каза групата в изявление на анархистки уебсайт.

Гръцкото и италианското външно министерство също осъдиха нападението, организирано дни преди 14-ата годишнина от полицейското убийство на студент в Атина, което доведе до най-големите безредици в Гърция от десетилетия.

Гърция има десетилетна история на политическо насилие и повече анархистки групи се появиха след полицейската стрелба по Алексис Григоропулос през 2008 г., точно преди началото на дълговата криза.