Гръцки антиваксъри отказаха да приемат кръв от ваксинирани срещу COVID-19 хора, за да не бъдат "отровени", съобщава "Юроактив".

"Досега сме виждали неваксинирани пациенти да отказват интубация, поради което са починали, но вече има и такива, които отказват преливане на кръв", обясни лекар.

Той посочи, че става въпрос за организирана мрежа от антиваксъри, а не за отделни случаи.

"Ако някой трябва да бъде опериран или се нуждае от кръвопреливане, но принадлежи към тази група, той изисква да не му се прелива кръв от ваксиниран човек. Това, разбира се, няма научна основа", поясни медикът.

С влак или междуградски автобус в Гърция - само след бърз тест за COVID-19

С влак или междуградски автобус в Гърция - само след бърз тест за COVID-19

Мярката влиза в сила от 13 септември

Междувременно гръцкото правителство беше разтревожено, след като бяха установени хиляди фалшиви сертификати за ваксинация срещу COVID-19 в цялата страна. Председателят на Медицинската асоциация в Патра Анна Мастораку призова прокуратурата да се намеси по случая.

Миналата седмица беше установено, че в малък град с 6000 жители в Северна Гърция са били поставени 40 000 дози ваксини. След този случай в цяла Гърция бяха съобщени няколко инцидента с фалшиви сертификати.

В момента се разследват и сигнали относно възможността фалшиви сертификати за ваксинация да са били внесени от България.