Протестите на фермерите в Гърция не стихват и макар че границите с България и Турция да са отворени, вече седмица е прекъсната връзката с Македония, а от няколко часа и пътят с Албания е отрязан, съобщи БНР.

Повече от две седмици символичната блокада на централни пътни артерии не доведе до преговори с резултат.

Фермери пробиха полицейския кордон и нахлуха с тракторите на панаир в Солун

Фермери пробиха полицейския кордон и нахлуха с тракторите на панаир в Солун

Стигна се до сблъсъци с полицията

Земеделците решиха да затегнат обръча и дадоха само няколко часа на кабинета за среща и преговори, за да се постигне компромис по исканията им.

"Горещият картоф" са преговорите с правителството за оттегляне на закона за високите данъци.

Фермерите заплашиха с пълна блокада на вътрешни пътища, прекъсване на достъпа до граничните пунктове и дори жива верига на железопътните линии.

За да не се достигне до ескалация, аграрният министър Евангелос Апостолу обяви, че ще има среща със земеделците с участието на министрите на социалната политика и на околната среда.

С жива верига гръцките фермери блокираха границата за час

С жива верига гръцките фермери блокираха границата за час

Пеша заобиколили спецчастите

Преговорите са насрочени за утре. Ако не се постигне споразумение, вече се подготвят масови протести в Атина за вторник следващата седмица.

От остров Крит пък обещаха да пристигнат с тракторите си пред парламента.

Въпреки че фермерските протести са ежегодна традиция по това време, в момента се правят опити от властта да се избегнат, защото социалното напрежение може да изведе още много гърци на демонстрации заедно със земеделците. Възможно е гневът на гърците да доведе до политическа криза.

Освен това Гърция е аграрна страна и властта се държи на гласовете на фермерите. Ако те оттеглят доверието си, може да се стигне и до предсрочни избори.