Гръцките фермери преместиха протеста си опасно близо до българската граница. Машините им са на по-малко от 50 км от българска територия, съобщи Нова ТВ.

Те протестират срещу пенсионната реформа и промените в данъчните закони. От вчера тракторите са разположени в района на Серес.

Гръцките фермери започнаха символични протести

Гръцките фермери започнаха символични протести

Още обмислят блокада на границата за края на седмицата

За няколко часа беше блокирана магистралата Серес-Солун, след като гръцки полицаи не са допуснали тракторите да тръгнат към Промахон.

Междувременно стана ясно, че български журналисти са били заплашвани със саморазправа от страна на разгневени фермери край Серес, съобщи БНР.

Журналистите, които са били в командировка в района на граничния пункт "Кулата-Промахон", решили да проверят какви са протестните нагласи на гръцките фермери в граничните селища.

Когато пристигнали в района на Серес, станали свидетели на опитите на протестиращите да блокират с трактори главния път Е-79.

Специалните части на полицията направили заграждение с автобуси и джипове и затворили пътя за всички автомобили.

Разгневени, фермерите се нахвърлили върху българските телевизионни екипи със заплахи и дори успели да унищожат част от оборудването на камерите.

Засега полицията в Гърция успява да предотврати придвижването на земеделските машини към българската граница, но фермери от близките до Промахон села са категорични, че нищо не може да ги спре и ако не с тракторите, ще блокират района с жива верига.

Какви ще бъдат следващите действия на фермерите, още не е ясно, но българските превозвачи отново се заканиха да отговорят с контраблокада, в случай, че се стигне до барикади на граничните пунктове.

Превозвачите готови с контраблокада при протест на гръцките фермери

Превозвачите готови с контраблокада при протест на гръцките фермери

Искат международната дипломация да спре случващото се

Преди година гръцките фермери блокираха граничните пунктове с България за над месец, което създаде огромни проблеми за превозвачите. В отговор българските шофьори се заканиха да блокират границата, но тогава правителството ги разубеди с уверението, че гърците повече нямало да блокират, а и с мотива, че така ще пречат на сънародниците си да пътуват към южната ни съседка.

Организаторите на сегашните протести са отправили покани към фермерите от Лариса и областта Тесалия да се включат в блокадата. Днес фермерите се готвят да устроят блокада в района на атинското предградие Никея.