Българските международни превозвачи са готови за незабавна контраблокада, при положение, че официалните власти в Гърция допуснат протестите на фермерите отново да затворят границата между двете държави, съобщи БНР.

Гръцките фермери излизат на протест на 23 януари

Гръцките фермери излизат на протест на 23 януари

Очакват се блокади на пропускателните пунктове на българската граница.

Шофьорите са категорични, че ако гръцките фермери отново блокират границата, ответната реакция ще бъде по-категорична и от миналата година. Това заяви Александър Стамболийски от управителния съвет на Съюза на българските транспортни работници.

"В случай на затваряне на гранични пунктове автоматически на следващия ден ще бъдат затворени от наша страна повечето гранични пунктове по пограничната линия", заяви той. 

Гръцките фермери блокираха за часове граничен пункт с Македония

Гръцките фермери блокираха за часове граничен пункт с Македония

В знак на протест срещу

По думите му всички браншови организации за международни превози са напълно съгласни с тези действия.

В следващите няколко часа ще бъде изпратена и официална декларация до правителството, за да може да се предприемат и някакви дипломатически преговори да се избегне проблема.

Припомняме, че над 40 дни продължи блокадата на гръцките фермери миналата година. Стотици шофьори на тежкотоварни камиони бяха блокирани от двете страни на границата. За много от тях ситуацията беше бедствена, защото караха бързоразвалящи се стоки. Освен това и самите те трябваше да живеят в полеви условия.

Според Стамболийски това съвсем спокойно можело да се случи и сега, заради ситуацията в момента в Гърция. "Можем да очакваме всичко", каза той.

Гръцки фермери блокираха ГКПП Кулата-Промахон

Гръцки фермери блокираха ГКПП Кулата-Промахон

Полицаи и спецчасти са готови да разпръснат протестиращите

Декларацията на българските превозвачи ще бъде изпратена и до посолствата на други европейски държави, чиито граждани попаднаха в капана на фермерската блокада миналата година. Призивът е международната дипломация да не допусне това.