Гръцки фермери от няколко града са блокирали за два часа граничния пункт "Евзони" към Македония, предаде "Катимерини".

Те са определили акцията си като символичен протест и са се заканили това да бъде само началото и ако исканията им не бъдат удовлетворени, да се пристъпи към ефективни стачни действия по-късно този месец.

В блокадата са участвали най-малко 50 трактора и други машини. 

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че земеделците са отправили предупреждение към правителството, че ще започнат със символични блокади по места на офиси на аграрното министерство.

От синдиката им подчертаха, че само от правителството зависи дали тракторите ще тръгнат по пътищата.

За поредна година земеделците започват да оказват натиск върху кабинета. Опозицията призова незабавно да се започнат преговори, за да се избегнат блокадите по пътищата.

Фермерите отправиха официално обръщение към ресорното министерство и правителството. В него те настояват да получат основни облекчения в данъчното облагане. Други искания са намаляване на възрастта за пенсиониране и осигурителната вноска. Фермерите са недоволни и от недостатъчните европейски субсидии.

Според специалисти исканията на земеделците са неизпълними. Те смятат, че е невъзможно фермерите да се толерират по отношение на данъците за разлика от другите сектори.