Сред убитите и пострадалите при кървавите атаки в Париж има граждани на 15 различни държави, включително Франция, съобщава „Гардиън".

Все още не са идентифицирани всички. Най-много има от Франция.

Припомняме, при нападения на 6 различни места във френската столица, извършени от 7 терористи, бяха убити 129 души и пострадаха 359 в рамките на няколко минути.

Сред жертвите има двама граждани на Алжир - жена на 40 години и мъж на 29 години; най-малко трима белгийци, единият е с двойно гражданство и притежава френски паспорт, са загинали; двама бразилци са пострадали; един британец е убит, идентифициран като Ник Алекзандър; един мъж и една жена от Чили - племенница на чилийския посланик в Мексико, са сред загиналите; двама мексиканци са изгубили живота си. И двамата имат двойно гражданство; един мароканец е загинал, а друг е ранен; двама португалци са убити; двама румънци са загинали; един испанец е убит; един швед е ранен, а друг е убит; няколко граждани на Швейцария са пострадали; двама младежи от Тунис са убити - сестри, които са празнували рожден ден на техен приятел в Париж и един американец е убит, а други са пострадали.

Откриха автомобил и оръжия, използвани от терористите в Париж
Още...

Вчера стана ясно, че е установена самоличността на единия от седемте нападатела.

Един от терористите от Париж е бил идентифициран като 29-годишен французин, жител на френско предградие - разпознат като Исмаил Омар Мостефай от алжирски произход.
Той има криминално досие, освен това през 2010 г. той се е радикализирал, но срещу него не са били повдигани обвинения за тероризъм.  За него се предполага, че по време на неговото пътуване в Турция през 2013 г. се е свързал с радикални елементи от „Ислямска държава".

Полицията е задържала неговия баща и брат.

По-късно „Франс прес" съобщи, че шест души са задържани от полицията във връзка с разследването на атаките. Всички задържани са роднини на Мостефай.

Междувременно стана ясно, че е открит автомобил черен Seat, който е използван от нападателите. Той е открит в източното парижко предградие Montreuil, съобщава радио Europe 1.

„Гардиън" пише, че пръст на Мостефай е бил намерен в концертната зала „Батаклан" от френските власти, което им е помогнало за идентифицирането на първия от седемте нападатела. Той е един от четиримата, нахлули в залата.

Мостефай е роден и преди е живял в бедното парижко предградие Courcouronnes. Властите са претърсили мястото в събота. Според френски депутат терористът също е живял в Chartres, югозападно от Париж, до 2012 година. Той е управлявал черен или сив автомобил Volkswagen Polo до концертната зала. Автомобилът е регистриран в Белгия.

Във връзка с колата с белгийска регистрация и с нападенията полицията в Белгия извърши няколко ареста. Сред задържаните е един, който е бил във френската столица по време на атаките, съобщава „Франс прес".

Правосъдният министър Коен Генс заяви, че арестите са свързани със сив автомобил Volkswagen Polo, който е бил нает в Белгия и открит близо до „Батаклан".

Арестите, според местни медии трима души са задържани, са извършени в квартал Молембек в Брюксел. Белгийската прокуратура е започнала разследване за тероризъм.

Вчера прокурорът на Париж Франсоа Молен разкри, че един от използваните автомобили по време на атаките е бил регистриран в Белгия и нает от французи, който живее в Париж.

Свидетели в Париж обявиха, че някои от нападателите са пристигнали с автомобил с белгийски регистрационни номера.

Разследвания се водят във Франция, Белгия, Гърция и Германия.

Част от терористите може би са влезли в Европа като бежанци, коментират водещи на Стария континент медии.

Притежателят на сирийския паспорт, който бе намерен до трупа на единия от атентаторите самоубийци, самовзривили се близо до „Стад дьо Франс", е преминал през Гърция през октомври като бежанец.

Сръбският в. „Блиц" дори публикува неговия паспорт. От него става дума, че евентуалният терорист е сириецът Ахмед Алмохамед. След Сърбия той се отправил за Хърватия и Австрия.

Вчера прокурорът Франсоа Молен заяви, че три групи от терористи са участвали в терористичните нападения.

Молен съобщи, че са убити 129 души и 352 са ранени, от които 99 в критично състояние. Седем терористи са мъртви.

Прокурорът разкри по минути как са извършени атаките:

21:20 часа един човек е убит при първата експлозия в Сент Дени до "Стад дьо Франс" по време на футболен мач между Франция и Германия. На мястото е открито тялото на терорист, пълно с шрапнели. Той е носел колан с експлозиви;

21:25 часа 15 души са убити и 10 са ранени в бар Le Carillon и ресторант Le Petit Cambodge в Rue Alibert - Десети район. Терористи, въоръжени с автомат "Калашник", са били забелязани да излизат от черен автомобил Seat преди да открият стрелба.

21:30 часа втора експлозия е имало до националния стадион "Стад дьо Франс". Открито е тялото на друг атентатор самоубиец с подобен колан с експлозиви.

21:32 часа пет души са убити, а 8 са ранени при стрелба до бар La Bonne Biere в 11-и район. Стрелците са пристигнали със същия автомобил и със същите оръжия, използвани 7 минути по-рано.

21:36 19 души са убити и 9 са ранени в ресторанта La Belle Equipe в Rue de Charonne в Единадесети район. Пак същият автомобил и същите оръжия са използвани.

21:40 Един човек е сериозно ранен след детониране на експлозиви в ресторант Voltaire в Boulevard Voltaire, 11-и район.

21:40 89 души са застреляни и "много" са пострадали, когато четирима въоръжени мъже вземат заложници и откриват огън по тълпата, присъствала на рок концерт в "Батаклан". Нападателите са чути да споменават Сирия и Ирак по време на клането. Те са пристигнали на мястото с черен автомобил Polo.

21:53 трета експлозия има на Rue de la Coquerie, близо до стадиона. Открито е тялото на трети атентатор самоубиец, носещ колан с експлозиви.

00:20 часа четирима терористи в "Батаклан" са убити. Един е застрелян от френската полиция, а другите трима са се взривили.

Според прокурора за бомбите е използвано триацетон трипероксид (ТАТР) или наричано "Майката на Сатаната".

Междувременно американското издание „Уолстрийт джърнъл" пише, че най-малко един от терористите е имал билет за футболната среща между Франция и Германия на „Стад дьо Франс". Той се е опитал да влезе на стадиона преди да се взриви - 15-та минута от началото на мача.

Вестникът допълва, че атентаторът е бил претърсен и е установено, че носи експлозиви. Докато се е опитвал да се отърве от охраната, той е детонирал експлозивите. Три минути по-късно втори атентатор се е взривил до стадиона.

Третият атентатор самоубиец се е взривил до McDonald. Един цивилен е загинал.

Информацията показва защо атентаторите не са успели при нападенията до стадиона. Те са целели подобна касапница като в "Батаклан".