Британското правителство е притискано да издаде на гражданите на ЕС физически документ, който да доказва, че имат право да останат в страната след Брекзит, пише "Гардиън".

Изследване е установило, че 90% от гражданите на ЕС в Обединеното кралство предпочитат карта пред цифрово доказателство сега, за да покажат правата си в бъдеще пред работодатели, банки или хазяи.

Опасения от дискриминация, загуба на самоличност и продължаващата липса на доверие към британското правителство да гарантира дългосрочни права се появиха като сериозни притеснения в проучването - най-голямото изследване, което обхваща гражданите на ЕС, Европейската икономическа зона и швейцарски граждани на Острова до момента.

Изследването е проведено от Northumbria University и активистката група the3million.

Преди дни координаторът на Работната група за Брекзит към Европейския парламент Ги Верхофстат увери гражданите на ЕС, че няма да бъдат автоматично депортирани, ако не подадат документи за уседнал статут.

Публикуваното днес изследване показва, че 90% от анкетираните не са доволни от липсата на физически документ, за да демонстрират правото си на престой в страната, след като им е бил осигурен уседнал статут или предварителен уседнал статут.

11% казват, че вече са поискали доказателство за уседналия им статут, въпреки че това не се изисква от закона. Частни наемодатели предупреждават, че наемателите могат да се изправят пред дискриминация заради липсата на физически документ.

Много от респондентите говорят за положителния опит от приложението за уседнал статут. Мнозинството смятат, че процесът действа добре.

97,1% от 3171 анкетирани казват, че са получили очакваното решение за статута им.

От Министерството на вътрешните работи отбелязват, че схемата работи и цифровото решение е по-добро от физическия документ, тъй като може да бъде изгубен, откраднат, повреден или да изтече.