С малко над 50 000 жители Гренландия - страна, принадлежаща на Дания - е едно от най-отдалечените кътчета в света.

След оздравяването на 11-те заразени с коронавирус на острова, тя се превърна в едно от малкото места без активни случаи на Covid-19. Все още обаче е рано да се каже дали Гренландия е първата страна, победила заразата.

Потвърдените случаи на коронавирус бяха регистрирани в столицата на Гренландия - Нуук. Диагностицираните граждани бяха поставени под карантина и всички те успяха да се възстановят от вируса.

Властите в ЕС изразиха загриженост от разпространението на коронавируса, тъй като става въпрос за голям остров с многобройно население и здравна система, която не е подготвена за голям брой заразени.

Пандемията все още може да удари много силно Гренландия, нейното разпръснато население от близо 57 00 души и ограничената й здравна система, пише "Юропиън Юниън Обзървър".

Изданието напомня и "мрачната история от смъртоносни епидемии", които европейските колонизатори са пренесли на острова през XVIII и XIX век. Коронавирусът може лесно да достигне малките, но многобройни селища в периферията на острова, откъдето е почти невъзможно болните да бъдат транспортирани до болница.

Засега не е ясно дали вирусът ще се върне, тъй като столицата Нуук е напълно затворена, след като местната власт забрани влизането и излизането от града без специално разрешително.

В цяла Дания заразените с коронавирус са над 6000 души, а жертвите вече са 260. За да ограничат разпространението на вируса, властите в Гренландия забраниха достъпа на самолети и кораби до острова без съответното разрешително.