Грета Тунберг казва, че е спряла да купува нови дрехи, но няма да критикува други хора, чийто избор на начин на живот е по-малко екологичен от нейния, в интервю за отбелязването на 18-ия си рожден ден, съобщава "Гардиън".

Тунберг, чиято самостоятелна училищна стачка през 2018 г. се превърна в глобално младежко движение, спря да лети преди няколко години и вместо това пътува с кораб или яхта. Тя е веган и обясни, че е спряла да консумира "неща".

Запитана какво мисли за известни личности, които говорят за извънредни климатични ситуации, докато летят по света, тийнейджърката отказа да ги критикува, въпреки че предупреди, че други биха могли.

"Не ме интересува", каза тя пред списание Sunday Times. "Не казвам на никой друг какво да прави, но има риск, когато давате гласност на тези неща и не ги практикувате, докато обяснявате, да бъдете критикувани за това, което казвате и няма да ви възприемат сериозно."

Грета Тунберг пред Меркел: Ограбвате бъдещето ни

Грета Тунберг пред Меркел: Ограбвате бъдещето ни

Активистите бяха посрещнати пред канцлерството в Берлин от около 20 поддръжници

Избягването на дълги полети е един от най-ефективните начини хората да намалят своите въглеродни емисии, но най-голямото въздействие е от липсата на деца, според проучвания. Въпреки това Тунберг няма намерение да казва на хората да не се размножават.

"Не мисля, че е егоистично да имаш деца. Проблемът не е в хората, а в нашето поведение." Макар начинът й на живот да е далеч от този на повечето западни тийнейджъри, Тунберг казва, че не чувства липса.

За дрехите тя обяснява: "Най-лошият сценарий, предполагам е, че ще купя втора ръка, но нямам нужда от нови дрехи. Познавам хора, които имат дрехи, затова бих ги попитала дали мога да ги взема назаем или ако имат нещо, от което повече не се нуждаят. Не е нужно да летя до Тайланд, за да съм щастлива. Не е нужно да купувам дрехи, които не ми трябват, така че не мисля, че това е някаква жертва."

Тунберг обясни, че "не седя и не спекулирам как може да се развие бъдещето, не виждам полза от това". "Докато правите всичко, на което сте способни сега, не можете да си позволите да изпаднете в депресия или тревожност."

Тя посочи идеалния си подарък за рождения ден - "обещание от всички, че ще направят всичко, което могат" за планетата.

Когато обаче трябва да избере по-осезаем подарък, тя избира да замени светлините на колелото си, като обяснява: "В Швеция става много тъмно през зимата."

Грета Тунберг съветва: И за коронавируса, и за климата да се слушат учените

Грета Тунберг съветва: И за коронавируса, и за климата да се слушат учените

За Деня на Земята тя иска хората да се справят и с двете кризи едновременно