Бившият македонски премиер и настоящ почетен председател и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски остана без депутатски имунитет.

Това стана ясно след днешното гласуване в македонския парламент, което се проведе без дебати, предаде МИА. 

62-ма депутати гласуваха "за" отнемането на имунитета. Така те одобриха препоръката на парламентарна комисия.

Припомняме, че случаят на Груевски обтегна отношенията между Македония и Унгария, а на още 2 държави се наложи да дават обяснения за придвижването на експремиера през границите. 

Македония настоява за екстрадиция на бившия премиер Никола Груевски, който в момента се намира в Унгария.

Никола Груевски бе осъден на две години затвор по обвинение в корупция. Той обаче избяга в Унгария на 13 ноември, след като в Македония беше издадена заповед за ареста му, за да изтърпи присъдата си.

Сорос преследва Груевски, вярва Виктор Орбан

Сорос преследва Груевски, вярва Виктор Орбан

Груевски е негов и на унгарския народ сътрудник

Появиха се спекулации, че Груевски е използвал български паспорт, което българските власти отрекоха. След проверка стана ясно, че експремиерът няма българско гражданство.

Албания  призна в лаконично съобщение, че Груевски е преминал през страната, без да уточнява детайли около престоя му.

Черна гора също взе отношение по казуса, тъй като Груевски е преминал от там. Според външния министър Никола Димитров, не е имало никакви основания лицето да бъде задържано от властите.

ЕС се намеси в спора и поиска обяснение от Будапеща по случая.

Унгарският премиер Виктор Орбан трябва да предложи "добро обяснение" за решението на страната си да предостави политическо убежище на бившия македонски премиер, коментира Йоханес Хан.