Македония настоява за екстрадиция на бившия премиер Никола Груевски, който в момента се намира в Унгария. Обмисля се изпращането на официално искане за това. Това заяви правосъдният министър Рената Десковска, цитирана от местни медии. 

Според нея, има легални стъпки, които могат да се предприемат за отнемане на политическо убежище, ако се докаже, че няма основание за даването му. Унгарските закони в това отношение са особено стриктни, каза тя. 

Както стана ясно, Будапеща вече даде политическо убежище, но Скопие настоява това решение да бъде преразгледано и отрича, че Груевски е преследван по политически причини. 

Припомняме, че експремиерът обтегна отношенията между двете държави. 

Унгария предостави убежище на Груевски

Унгария предостави убежище на Груевски

Груевски и Орбан са много близки

Никола Груевски бе осъден на две години затвор по обвинения в корупция. Той обаче избяга в Унгария на 13 ноември, след като в Македония беше издадена заповед за ареста му, за да изтърпи присъдата си. 

Появиха се спекулации, че Груевски е използвал български паспорт, което българските власти отрекоха. След проверка стана ясно, че експремиерът няма българско гражданство. 

Албания призна в лаконично съобщение, че Груевски е преминал през страната, без да уточнява детайли около престоя му. 

Според унгарския външен министър Петер Сиярто издирваният е преминал легално 3 граници, преди да пристигне в страната. Документите му са изрядни, процедурите са спазени, категоричен е той. Груевски е бил в унгарското посолство в Тирана и за първи път Будапеща е известена за случая, допълни той. 

Сиярто уточни, че унгарското външно министерство поддържа контакти с македонските власти и припомни, че не за първи път македонски политици са искали политическо убежище от Будапеща. 

Черна гора също взе отношение по казуса, тъй като Груевски е преминал от там. Според външния министър Никола Димитров, не е имало никакви основания лицето да бъде задържано от властите. 

ЕС иска обяснение от Орбан защо Унгария дава убежище на Груевски

ЕС иска обяснение от Орбан защо Унгария дава убежище на Груевски

Изненадващо, че Унгария подкрепя членството на Македония, но не я счита за безопасна

ЕС се намеси в спора и поиска обяснение от Будапеща по случая. 

Унгарският премиер Виктор Орбан трябва да предложи "добро обяснение" за решението на страната си да предостави политическо убежище на бившия македонски премиер, коментира Йоханес Хан в Туитър.