Група, наричаща се ИРА, пое отговорност за изпратените пакети с експлозивни устройства до три летища в Лондон и Глазгоуския университет през миналата седмица, както и до друг обект, но все още пакетът не е открит, съобщават британски медии.

Полицията в Шотландия и Англия излязоха със съвместно съобщение, в което се твърди, че в понеделник медия в Северна Ирландия е получила съобщение и тя е разпознала кодовата дума, използвана от паравоенната организация.

В Лондон откриха три самоделни бомби

В Лондон откриха три самоделни бомби

Няма пострадали хора

Отбелязва се, че се поема отговорност за изпращането на пет взривни устройства. Но на този етап са открити само четири.

Полицията поясни, че не са изключвали вероятността да е замесена ИРА преди да получат съобщението за поетата отговорност, тъй като пакетите с бомбите, изпращани в миналото, са свързани с дисидентска група, която пък е свързана с тероризма в Северна Ирландия. Няма задържани към момента.

Детективи от звеното за борба с тероризма към полицията водят разследването в Лондон, докато полицията в Шотландия разследва изпратения пакет до Глазгоуския университет.

Полицията в Лондон предупреждава за терористична заплаха

Полицията в Лондон предупреждава за терористична заплаха

Марките на вчерашните пликове с бомби са ирландски, за Свети Валентин, със сърце и думите Love EireN

Пакетите съдържат пощенски марки от Ирландия и адрес за връщане в Дъблин.

Разследващите вярват, че бомбите не са създадени да убиват. Няма пострадали хора.

ИРА се разглежда на Острова като терористична организация.

Група от ИРА пое отговорност за атентата в Северна Ирландия

Група от ИРА пое отговорност за атентата в Северна Ирландия

Групировка, нарекла се ИРА, обяви, че поема отговорност за атентата с кола бомба

Новата ИРА е една от няколко групи, които са против мирното споразумение от 1998 г. (Споразумението от Разпети петък, известно също като Белфасткото споразумение), което сложи край на 30-годишно насилие.

ИРА беше основната националистическа паравоенна група по време на десетилетията насилие между протестантските юнионисти и католическите републиканци, които постигнаха споразумение за спиране на огъня през 1994 г.