Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо заяви в събота, че опозицията няма да признае фалшив избирателен орган, назначен от лоялния на управляващите Върховния съд, докато неговите съюзници обещаха да удължат мандата на действащия законодателен орган, предаде "Ройтерс".

Удължаването след крайната дата за януари 2021 г. би позволило на Гуайдо, който е признат от десетки страни за лидер на Венецуела поради, да остане председател на парламента, дори ако опозицията бойкотира парламентарните избори поради до края на годината.

"Ние не признаваме нито един фалшив национален избирателен съвет", каза Гуайдо пред репортери по време на виртуална пресконференция.

Конституцията на Венецуела предоставя правомощието да назначава членове на националния избирателен съвет за конгрес. Но Върховният съд - считан за лоялен към социалистическото правителство на президента Никола Мадуро - в петък посочи свой съвет, след като постанови, че законодателната власт не го направи.

Опозиционните лидери отрекоха този ход като опит за фалшифициране на изборите, а някои видни съюзници на Гуайдо заявиха в отговор, че настоящият законодателен орган трябва да удължи мандата си.

Венецуела с доказателство за вината на Гуайдо

Венецуела с доказателство за вината на Гуайдо

Мадуро го обвини в заговор със САЩ

"Настоящото легитимно Народно събрание ще продължи, докато не се проведе законен конституционен изборен процес, който да го замести", написа в петък вечерта Хенри Рамос, старши депутат от големия блок "Демократична акция".

Попитан за възможно удължаване на мандата на законодателната власт, Гуайдо заяви, че неговият приоритет е отстраняването на Мадуро преди края на годината и Народното събрание ще продължи напред с назначаването на собствени избирателни ректори.

"За нас 2021 е много далеч", каза той.

Министерството на информацията на Венецуела не е коментарало.

Решението на съда да назначи свой съвет повиши вероятността опозиционните партии да бойкотират парламентарните избори, както направиха преизбирането на Мадуро през 2018 година.

Припомняме, че Мадуро по-рано обяви за разкрит план за свалянето му след десетки арести и обвини Гуайдо и САЩ, че стоят зад него.