Ръководителят на опозицията на Венецуела и самопровъзгласен лидер Хуан Гуайдо не е получил топло посрещане от гражданите на Венецуела при завръщането си от САЩ в страната си във вторник, предаде "Спутник".

Доналд Тръмп се срещна с Гуайдо

Доналд Тръмп се срещна с Гуайдо

САЩ се противопоставя на нелегитимната диктатура във Венецуела

Той е бил посрещнат в Каракас протестиращи, които изразиха недоволството си от лидера на опозицията.

"Аз нося ангажимента на свободния свят, готов да ни помогне да възстановим демокрацията и свободата", написа той във публикация във вторник в социалните мрежи.

Това обаче противоречи на разпространени видеа от посрещането му от хората.

Гуайдо бе посрещнат от голяма група протестиращи, които скандираха "убиец".

Свалете престъпника Мадуро, призова Гуайдо света в Давос

Свалете престъпника Мадуро, призова Гуайдо света в Давос

Гуайдо отправи призова по време на дискусия на Световния икономически форум в Давос

Причината са широките икономически санкции, наложени срещу Венецуела от САЩ през август 2017 г. и януари 2019 г. Според доклад от април 2019 г. от Центъра за икономически и политически изследвания, САЩ санкциите бяха отговорни за "40 000 смъртни случая от 2017-2018 г." във Венецуела.

Гуайдо започна международното си турне в Богота, Колумбия, където се срещна с президента Иван Дюке и изпълни забраната за пътуване, поставена му от президента на Венецуела Николас Мадуро.

От януари 2019 г. Гуайдо твърди, че правителството на Мадуро е нелегитимно и че той е законен временен президент на страната.

След това Гуайдо отиде и в Европа, където бе посрещнат от демонстранти, които призоваха така наречения лидер да бъде даден на съд "за опит за сваляне на демократично избраното правителство" в Каракас.

Той също така изнесе реч на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, преди да пътува до Северна Америка, за да посети Канада и САЩ.

Хуан Гуайдо положи клетва като председател на парламента на Венецуела

Хуан Гуайдо положи клетва като председател на парламента на Венецуела

По-рано Гуайдо и опозиционни депутати бяха блокирани от Националната гвардия пред входа на Конгреса

Президентът на САЩ Доналд Тръмп представи Гуайдо като свой специален гост по време на обръщението си за състоянието на Съюза по-рано този месец.