Губернаторът на Флорида Рик Скот обяви, че ще работи с щатските законодатели за прокарване на мерки за по-голям контрол над оръжията, съобщава USA Today.

Той поясни, че ще настоява да не се продават оръжия на американци на възраст под 21 г., а също така забрана на аксесоар, известен като bump-stock.

Планът е в отговор на масовата стрелба в училище в щата преди седмица, при която загинаха 17 души.

Стрелба в училище във Флорида, има загинали

Стрелба в училище във Флорида, има загинали

Стрелецът е заловен…

Ето и основните предложения на Скот: закупуване на оръжие само над 21-годишна възраст; забрана на bump-stock; ако съд реши срещу американец, че носи риск, отнема му се правото на притежание на оръжие; във всяко училище ще има полицай или най-малко един полицай на всеки 1000 ученици и задължителни учения в училищата за отреагиране при ситуация със стрелец.

Губернаторът подчерта, че през следващите две седмици ще работи "агресивно" с местните законодатели за прокарване на плана.

Искам да направя буквално невъзможно за всеки, който има психически проблеми да се сдобие с оръжие. Искам да направя буквално невъзможно за всеки, който е опасен за себе си и останалите да използва оръжие, закани се Рик Скот.

По време на пресконференцията Скот изброи имената на убитите в училището.

"Флорида никога няма да бъде същата", подчерта той.

Bump-stock e англоезичен жаргон, обозначаващ импровизиран способ за значително повишаване боевата скорострелност на полуавтоматично оръжие. Става въпрос за контрол на стрелковата постъпателност на движението на оръжието при откат и използването на този импулс за задействане на спусъка. Използва се само от няколко позиции на тялото (обикновено от тазобедрената област) и позволява да се произвежда непрецизна интензивна стрелба, сравнима с автоматичен откос.